Featured Video Play Icon

Hezbolah lansirao “desetke” raketa na Golansku visoravan; snage SAD i UK presrele više od 100 iranskih dronova

Vrijeme:1 min, 54 sec

 

Proiranska, šijitska političko-vojna organizacija Hezbolah, koja djeluje u južnom Libanonu, objavila je sat i pol poslije ponoći sa subote na nedjelju na kanalu “Telegram” da je lansirala “desetke” raketa na Golansku visoravan, izvijestile su agencije. Izraelski vojni radio izvijestio je nešto poslije jedan sat noćas da je više od stotinu iranskih dronova presretnuto i uništeno uz pomoć vojnih snaga SAD-a i Velike Britanije. 

Hezbolah je u svojoj objavi na Telegramu napisao da je ciljao stožere proturaketne obrane izraelske vojske u vojarni “Keila” na Golanskoj visoravni desetcima raketa, takozvanih “Kaćuša”, svojedobno zvanih i “Staljinove orgulje”. Izvori navode da je Izrael uzvratio po položajima s kojim je napad učinjen.

Najveći dio Golanske visoravni, iako to područje formalno pripada Siriji, Izrael drži pod svojom okupacijom još od rata iz g. 1973., s ciljem da spriječi eventualnu kopnenu invaziju na Izrael sa sirijske strane. Faktično razgraničenje Izraela sa Sirijom na Golanskoj visoravni pod nazorom je mirovnih snaga Ujedinjenih naroda, no one imaju samo lako naoružanje i ondje su nazočne uglavnom samo kao simbolička međunarodna vojna sila.

Istodobno, izraelska vojska izvela je napade na ciljeve Hezbolaha u jugoistočnom Libanonu, s kojega su ispaljene rakete u noćašnjem napadu. Promatrači ocjenjuju tu razmjenu vatre kao “eskalaciju na izraelsko-libanonskoj granici”.

Izraelski vojni radio izvijestio je nešto poslije jedan sat noćas da je više od stotinu iranskih dronova presretnuto i uništeno uz pomoć vojnih snaga SAD-a i Velike Britanije.

Neovisno o tom izvoru, britanska agencija Reuters izvijestila je da je američka vojska oborila iranske besposadne letjelice (s eksplozivom) koje su letjele prema Izraelu, pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike, na navodeći koliko je besposadnih letjelica oboreno ni gdje su oborene.

U međuvremenu je u noći sa subote na nedjelju iranska državna novinska agencija IRNA objavila da je Iran – osim više od stotinu bespilotnih letjelica s eksplozivom – lansirao “roj” balističkih raketa prema Izraelu. Kao što je poznato, balističke letjelice ostvaruju veću brzinu, imaju određene manevarske sposobnosti, mogu letjeti na većim visinama i imaju neusporedivo veću razornu moć od bespilotnih letjelica. Iran je posljednjih godina uznapredovao u proizvodnji balističkih raketa i opremanju njih modernom elektroničkom i drugom opremom te povećavanjem preciznosti i autonomnog “snalaženja” ispaljenih raketa.

Napomena: Naslovni video prikazuje događaj prije jednog mjeseca, kada je Hezbolah ispalio 60 “kaćuša” na izraelske vojne ciljeve.

 

agencije/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)