Hutijevci lansirali određen broj dronova prema Izraelu; potvrđeno da su američki i britanski zrakoplovi uništavali iranske projektile

Vrijeme:1 min, 41 sec

 

Moćna paravojna organizacija Hutijev pokret, koja djeluje u Jemenu i kontrolira nakon građanskog i zamjenskog rata glavni dio te države, lansirala je u subotu navečer određen broj dronova prema Izraelu simultano s rojem dronova lansiranih iz Irana. To je oko ponoći objavila tvrtka za sigurnosna pitanja na morima Ambrey, a vijest je prenijela informativna platforma AlJazeera. U međuvremenu je potvrđeno da su američki i britanski zrakoplovi srušili određeni broj iranskih projektila na graničnom poručju Iraka i Sirije. 

Ambrey je objavio da je napad s određenim brojem dronova na Izrael koordiniran s Iranom te da su projektili ispaljeni tako da dosegnu izraelski teritorij istodobno s onima ispaljenima iz Irana.

“Pretpostavlja se da su izraelske luke [na Crvenom moru] mogući ciljevi” tih hutijevskih projektila, navela je sigurnosna tvrtka Ambrey, dodavši da od tih dronova odnosno pri njihovu obaranju može biti i “kolateralne štete” za brodove koji se nađu na području eksplozija.

Egiptatska vojska podignula je stupanj pripravnosti, a njezin glavni stožer prati situaciju i pripravan je poduzeti određene korake, bude li potrebno, objavili su predstavnici egipatske vojske.

U međuvremenu je potvrđeno da su u zračnom prostoru na granici Iraka i Sirije djelovali ratni zrakoplovi SAD-a i Velike Britanije, te da su oborili određeni broj iranskih dronova ili projektila koji su letjeli prema Izraelu. To znači da su se te dvije zemlje aktivno uključile u vojne aktivnosti na strani Izraela.

U Jeruzalemu i drugdje u Izraelu oglasile su se oko 45 minuta poslije ponoći sirene za zračnu opasnost, a zabilježene su i eksplozije na nebu, koje tamošnji promatrači tumače kao djelovanje proturaketnog sustav “Željezna kupola”. Udar iranskih projektila najavljen je za oko dva sada poslije ponoći, no moguće je da neki stignu prije ili poslije toga.

Iranski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima izjavio je kako bi s ovim napadom na Izrael iranska osveta za napad na konzulat u Damasku bio “zaključen”, no da će ako Izrael na nj uzvrati sljedeći iranski udar do kojeg će tada doći biti mnogo jači i učinkovitiji od ovoga.

 

AlJazeera/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)