Featured Video Play Icon

Iran lansirao stotinjak dronova i krstarećih projektila na Izrael, letjet će satima, a neki su već oboreni iznad Sirije i Jordana

Vrijeme:2 min, 12 sec

 

Iran je lansirao stotinjak dronova i krstarećih projektila na Izrael, a neki od njih već su oboreni iznad Sirije ili Jordana, objavila je u subotu kasno navečer izarelska televizija Channel 12.

Iranska državna televizija objavila je kasno u subotu da je Revolucionarna garda, paralelna i najjača vojna sila Islamske Republike Irana, pokrenula velik napad dronovims i projektilima prema Izraelu. To je po njima, kako je i najavljivao vjerski vođa i vrhovni autoritet u državi ajatolah Ali Khameneii, “odgovor na brojne zločine koje je počinio cionistički režim, među kojima je i napad na konzularni odjel iranskog veleposlanstva u Damasku”.

Prethodno je glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga Daniel Hagari objavio da desetci iranskih dronova lete prema Izraelu preko iračkog zračnog prostora. Da bi doletjeli do Izraela, treba im više sati, po nekim izračunima – devet sati.

Umirovljeni general Amos Yadlin izjavio je za izraelski Channel 12 da su dronovi opremljeni s po 20 kilograma eksploziva i da je izraelska protuzračna obrana spremna oboriti ih. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i vojni dužnosnici iznosili su uvjeravanja da je njihova država, koja raspolaže obrambenim sustavom nazvanim “Željezna kupola”, spremna za “mogućnost izravnog napada iz Irana” i  “i suočiti se sa svakim scenarijem”.

Iran je obećao odmazdu za napad na njegov konzulat u Damasku 1. travnja. U napadu je ubijeno sedam časnika Revolucionarne garde, uključujući dva generala. Izrael nije ni potvrdio ni zanijekao za napad.

Američki predsjednik Joe Biden prekinuo je svoje putovanje u Delaware, gdje je trebao ostati za vikend, te se u subotu vratio u Bijelu kuću kako bi sa suradnicima razgovarao o događajima na Bliskom istoku i pratio njihov daljnji tijek. On je u petak upozorio Iran da ne napada Izrael, obećavši da će SAD stati uz Izrael bude li ga Iran napao.

Izrael i susjedni Jordan, koji se nalazi između Iraka i Izraela, zatvorili su svoj zračni prostor u subotu navečer. Jordan je uz to proglasio izvanredno stanje i priopćio da će oboriti svaku letjelicu u svom zračnom prostoru. Svoj zračni prostor zatvorio je i Libanon, premda to malo znači s obzirom na to da je u toj državi glavni vojna sila paramilitarna organizacija “Hezbolah”.

Najnoviji akt Irana izravni je oružani napad iranske na izraelsku državu, u jeku rata Izraela protiv Hamasa u Gazi, i mogao bi imati odgovarajuće posljedice, kao što je formalno proglašenje rata, izraelsko protudjelovanje te upletanje drugih država i njihovih vojnih sila. Izraelski dužnosnici unaprijed su upozorili da je izraelska vojska spremna i da će uzvratiti napadom na ciljeve u Iranu bude li Iran pokrenuo napad na Izrael.

Povezano:

Zdravko Gavran/Bliski istok: Zebnja zbog mogućega američko-iranskog sukoba

agencije/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)