Milanović najavio kada će sazvati prvo zasjedanje Hrvatskog sabora

Vrijeme:4 min, 36 sec

 

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u srijedu nakon svečane sjednice Općinskog vijeća općine Budinščina da će Hrvatski sabor na prvo zasjedanje sazvati pred kraj roka od 20 dana od objavljenih službenih rezultata izbora DIP-a, a koji istječe 19. svibnja.

“S konstituiranjem Sabora nema potrebe da se žuri, najvjerojatnije ću sazvati pri kraju roka od 20 dana, osim ako netko ne dođe s uvjerljivim dokazima da ima većinu”, rekao je Milanović dodavši kako konzultacije na Pantovčaku o tijeku formiranja parlamentarne većine, kako su ih provodili prethodnici, neće provoditi.

“Rokovi su jasni, pregovori traju, Ustav spominje konzultacije, ali ih ne definira, vidjeli ste na što su se one svodile svih ovih godina, to sve skupa je revitalizacija i trivijalizacija politike. Vidim što se događa i kad netko pruži dokaz da ima podršku većine, ta osoba će dobiti mandat”, izjavio je.

Dodao je kako će čekati i neće se nametati. “Onu vrstu konzultacija kao paradu ja neću raditi jer je to besmisleno”, kazao je.

U slučaju da se Hrvatski sabor ne konstituira kada ga sazove, a što znači da nema Vlade RH, Milanović najavljuje da će biti strpljiv.

“Neće biti ucjena i iznuda kao što smo vidjeli da se radilo”, ustvrdio je i najavio kako će on sa svoje pozicije predsjednika RH, sazvati Sabor na zasjedanje samo jednom.

“U našem Ustavu puno toga ne piše. Recimo, kad predsjednik sazove Sabor na zasjedanje u roku 20 dana, a Sabor se ne konstituira, treba li predsjednik Republike opet sazivati taj Sabor ili to može učiniti onaj tko predsjeda Saborom, a to je Jandroković tako da da pauzu pa ga ponovno sazove? To su pitanja koja nisu jasna i prije devet godina smo ih imali kada se Leko to nije usudio napraviti, a mogao je. Zašto bih ja sazivao Sabor non-stop? Ukoliko bi ta osoba odbijala ponovno sazvati Sabor iz svojih nekih stranačkih razloga, tu bih se mogao uključiti ja, ali vidite koliko je to sve loše napisano”, rekao je Milanović.

Eksperimentirati neće već će “igrati” konzervativno, najavio je.

“Novi izbori se u datim okolnostima nameću od prvog dana, ali to mora biti odluka, ako i bude, nekoga trećeg. No, ne očekujem u nastavku ove sage nikakvo djelovanje onoga što je dobro za Hrvatsku nego što je dobro isključivo za nekoga tamo tko gleda sebe i činjenicu da možda više nikada neće ući u Sabor ili će proći lošije”, naglasio .

Milanović kaže da se stranke trebaju držati onoga što su govorile prije izbora

Govoreći o pregovorima oko skupljanja 76 ruku i sastavljanju nove Vlade RH, Milanović kaže da se stranke trebaju držati onoga što su jasno govorile prije izbora. “Nije to poruka DP-u. On će odlučiti sam što hoće”, napomenuo je.

Za predsjednika HDZ-a i Vlade RH Andreja Plenkovića ocijenio je kako je ‘u ozbiljnom problemu u koji se sam uvalio’.

“I nas je uvalio jer ne smijemo zaboraviti slučaj Turudić. Nasilio je za državnog odvjetnika čovjeka koji je kao predsjednik Županijskog suda održavao u socijalnom smislu bliske kontakte s optuženikom. To se ne smije raditi i tu je priči kraj. Nisam se ja slučajno nekom svojom ludom želja u vrtlogu zanosa u to sve skupa uključio, to je bila ozbiljna situacija”, ustvrdio je Milanović.

Kaže kako bi opet ponovio istu stvar koju je napravio, kada se uključio u kampanju za parlamentarne izbore.

Upitan što je time dobio, predsjednik Republike Hrvatske je istaknuo kako je na izbore izašlo dva milijuna i 200.000 građana, što vidi kao dobitak.

“Od 550.000 glasova više nego na prošlim izborima, HDZ je dobio samo 100.000, ostalih 440.000 je otišlo egzaktno protiv toga da on (Andrej Plenković) nastavi biti premijer i nastavi zlostavljati Hrvatsku”, dodao je.

Na pitanje da li ga se Peđa Grbin, čelnik SDP-a i predvodnik koalicije Rijeke pravde odrekao u dogovoru s njim osobno ili zbog, kako tvrdi, neslaganja s Mostom, Milanović je rekao kako ništa ne može na silu i dodao da ga SDP nije zbog toga iznevjerio.

Cilj uključivanja u političku utakmicu bio je, kaže Milanović,, “okupiti Hrvatsku protiv jedne vrlo zle organizacije koju predvodi jedan nevjerojatan čovjek koji je spreman na sve ove loše stvari koje je radio”.

“Ja mu nisam predsjednik. Samo ne znam što je sa svim onim ljudima iz HDZ-a koji me nazivaju predsjednikom i Vrhovnim zapovjednikom. Mislim da se trenutno jako znoji. HDZ je dobio pet mandata manje i sada neka (Plenković) proba sastaviti Vladu s ljudima koji su kategorički rekli da ne žele s njim”, rekao je.

Upitan o mogućnosti novih izbora te hoće li se i tada uključiti u pomoć lijevoj koaliciji, Milanović je kazao kako si onda trebaju pomoći sami. “Nisam ni ja Batman”, dodao je.

Komentirajući Domovinski pokret Milanović je kazao kako su šutjeli dok je pozivao u kampanji građane da glasaju za njih i bilo koga, samo ne za HDZ. A sada, dodao je Milanović, iz DP-a govore kako nisu dobili glasove svojih birača da bi išli u koaliciju s lijevo-centrističkim opcijama.

“Tko će tu na kraju koga šarmirati ili pritisnuti, možda kupiti, to ćemo vidjeti. Ovo će biti teška borba, u puno rundi i u različitim disciplinama. Ovo je tek počelo, mislim na cijelu ovu superizbornu godinu”, rekao je.

Kaže i kako je HDZ slabiji i ne može više kupiti par ljudi, dovesti manjine. “Manjine su odlučile zaigrati jednu transparentnu igru, ali je pitanje koliko im je to u interesu i bi li to uopće trebali raditi”, dodao je Milanović, a svoj idući korak nije htio otkriti.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo