Vijeće sigurnosti UN raspravljalo o BiH: Oštra retorika Cvijanović i Schmidta

Vrijeme:1 min, 53 sec

 

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda na sjednici koja je bila u sred noći po srednjoeuropskom vremenu, na zahtjev Rusije, raspravljalo je o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Video linkom se sudionicima zasjedanja obratila srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović koja je optužila visokog predstavnika Christiana Schmidta i pojedine strane diplomate u Bosni i Hercegovini da se ponašaju kao kolonizatori. Ocijenila je i da se stavovi Republike Srpske često pogrešno i tendenciozno prikazuju. Prema njezinim riječima, politički predstavnici srpskog i hrvatskog naroda se bore za poštivanje Daytonskog sporazuma, dok je za političke predstavnike Bošnjaka kazala kako žele centraliziranu, unitarnu državu.

Optužila je ministra obrane BiH Zukana Heleza i ministra unutarnjih poslova FBiH Ramu Isaka zbog zapaljivih izjava, a šefa Misije BiH pri UN-u Zlatka Lagumdžiju da je bez suglasnosti Predsjedništva BiH radio na rezoluciji čiji je cilj da UN proglasi međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

-Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije razgovaralo, niti je je usvojilo rezoluciju. Namjerno je skrivena od javnosti. Aktivnost se vodila suprotno Daytonskom sporazumu, ali jednostavno ste ignorirali tu činjenicu, poručila je Cvijanović, koja je posredstvom ruske misije u UN-u ranije proslijedila članicama Vijeća sigurnosti pismo u kojem je iznijela slične ocjene.

U svom obraćaju na sjednici Vijeća sigurnosti visoki predstavnik Christian Schmidt odbacio je tvrdnje da želi uništiti Republiku Srpsku kao i ostale optužbe koje je Cvijanović iznijela na njegov račun.

-Cvijanović se predstavlja kao članica Predsjedništva BiH, a ima namjeru da fabricira entitetske linije i predstavi ih kao nepostojeće državne granice. Ima li prijetnji miru i stabilnosti BiH? Nažalost postoje prijetnje. EUFOR se slaže u izvješću o stabilnosti. Nažalost, prema tom izvješću stoji da su izazovi na političkom planu. Situacija s vojnog aspekta je stabilna, kazao je Schmidt, dodajući da je ponašanje političara iz RS-a prijetnja Daytonskom sporazumu.

Pomoćnik glavnog tajnika UN-a za Europu, Središnju Aziju i Ameriku, Miroslav Jenča ustvrdio je kako je u proteklih godinu dana primijećen napredak, ali i neki zabrinjavajući potezi u BiH.

On je pozvao sve na Balkanu da smanje zapaljivu retoriku.

-Sve države, svi dužnosnici, građani, čak i mediji, moraju smanjiti govor mržnje i zapaljivu retoriku. Naravno, odgovornost je na političarima i institucijama da pokažu poštovanje žrtvama genocida i rata u BiH, poručio je on.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo