Britanija počela pritvarati migrante koji će biti deportirani u Ruandu

Vrijeme:58 sec

 

Britanske vlasti počele su pritvarati migrante da bi ih pripremile za deportaciju u Ruandu u predstojećih devet do 11 tjedana, objavila je vlada, postavivši temelje za glavnu imigracijsku politiku premijera Rishija Sunaka.

Parlament je u travnju odobrio zakon koji utire put za slanje tražitelja azila u Ruandu budu li u Britaniji boravili bez dopuštenja, a Sunak želi da prvi letovi za Ruandu polete već u srpnju.

Dosad je ove godine brodicama iz Francuske u Englesku stiglo više od 7500 migranata. Vlada vjeruje da će ovakva politika odvratiti ljude od opasnog putovanja preko La Manchea. Prošli je tjedan, primjerice u pokušaju da prijeđu opasni kanal umrlo pet ljudi.

Očekuje se da će dobrotvorne organizacije i sindikati koji vode računa o ljudskim pravima i protive se takvoj politici pokrenuti nove pravne poteze da bi spriječili polijetanja zrakoplova prema Ruandi s obzirom na to da je Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva prošle godine takvu politiku proglasio ilegalnom.

Glasnogovornik organizacije je kazao da je njihova linija za pomoć primila pozive “više desetaka ljudi” koji još uvijek ne znaju tko je određen za deportaciju prvim letovima niti kada će se oni početi realizirati.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo