HKV: Trebalo bi se zapitati što Institutovu ugledu čini pisanje dr. sc. Barbarića

Vrijeme:5 min, 38 sec

 

Uredništvo portala Hrvatskoga kulturnog vijeća (hkv.hr) reagiralo je na difamacijske napade Vuka-Tadije Barbarića s (Jozićeva) Instituta za hrvatski jezik na poznatog i cijenjenog kroatista s prebivalištem u Moskvi Artura Bagdasarova osobno. Isti taj dr. Barbarić oglasio se je ovih dana s više komentara i ispod jedne od Bagdasarovljenih kolumni na portalu Hrvatsko nebo, prenesene s HKV-a, gdje ih Bagdasarov povremeno objavljuje. Naš urednik kulturno mu je odgovorio i upozorio ga da portal ne će tolerirati napade na osobe umjesto argumentirana osvrta su te osobe napisale. A upravo je to taj jezikoslovac s Instituta propustio učiniti. Nedopustivo je, dakle, da umjesto da iznese protudokaze tvrdnjama iznesenima u članku, on umjesto toga udara na pisca članka kao osobu. Ista je poruka sadržana i u ovoj posebnoj izjavi uredništva HKV-a, koje je toga doktora znanosti s Instituta za hrvatski jezik ujedno poučilo o znanstvenoj metodologiji i o nedopustivosti zloporabe određenih međunarodnih znanstvenih mreža za difamiranje znanstvenika koji iznose kritike na račun Instituta i uradaka tog instituta. Prenosimo u cijelosti izjavu HKV-a, nad kojom je nadnaslov: „Duboko nerazumijevanje osnova znanstvene argumentacije: Serija tekstova ‘Institut uzvraća udarac’“.

 

Ovih smo dana doznali za iznimno grub i nepristojan napad na dr. sc. Artura Bagdasarova, autora na Portalu HKV-a, o kojem je viši znanstveni suradnik iz Instituta za hrvatski jezik (IHJ-a) dr. sc. Vuk-Tadija Barbarić, potaknut Bagdasarovljevim tekstovima na našem portalu, nedavno napisao i objavio (zasad?) tri teksta:

1. Pisma A. Bagdasarovu u vezi s njegovim opsesivnim te neinventivnim nasrtajima na Institut za hrvatski jezik
2. Fascinantna otkrića u hrvatskim inačicama biografije A. Bagdasarova: preliminarno izvješće
3. Artur Raffaellovič Bagdasarov: Iz Rusije s ljubavlju ili Arturu nema tko da piše.

Budući da za tekstove iz serije „Institut uzvraća udarac“, kako ih naziva dr. sc. Barbarić, ne bismo ni doznali da ih njihov autor nije odlučio „reklamirati“ u komentarima na Portalu HKV-a, dužni smo se ovdje – i zbog toga što je u njima napadnut dr. sc. Bagdasarov i zbog toga što se spominje Portal HKV-a – osvrnuti na njihovu razinu i stil.

Prema poveznicama koje je dr. sc. Barbarić priložio, tri spomenuta teksta nalaze se unutar autorova korisničkoga profila na međunarodnom znanstvenom portalu ResearchGate, koji okuplja 25 milijuna znanstvenika iz raznih disciplina iz cijeloga svijeta. Znanstvenici preko tih profila nastoje svoj znanstveni rad učiniti bolje međunarodno vidljivijim, a ovisno o autorskim pravima znanstvenih časopisa u kojima su znanstveni radovi objavljeni, moguće je postaviti svoje znanstvene radove tako da budu dostupni i drugima. Ovo pišemo samo kao objašnjenje onima koji nisu znanstvenici kako bi razumjeli što bi trebala biti svrha objava na znanstvenom portalu ResearchGate.

U seriji tekstova „Institut uzvraća udarac“ dr. sc. Barbarić – očito nezadovoljan Bagdasarovljevim stručnim osvrtima na Portalu HKV-a koji se odnose i na IHJ-ev rad i izdanja – uglavnom se bavi životopisom dr. sc. Bagdasarova, a obilno se koristi i ad hominem argumentima i uvrjedama umjesto da stručno opovrgne ono što je pogrješno u Bagdasarovljevu pisanju, ako je što pogrješno.

Navest ćemo samo jedan primjer (iz 3. teksta; izostavili smo upućivanje na podrubne bilješke) kako bi se shvatila razina argumentacije i stilski registar koji prevladava u tim tekstovima:

„Artur je stvarno cijelo vrijeme radio posao za koji je dobro obučen i još uvijek ga radi! Šalio sam se na početku ovoga teksta, ne bih se upućivao u objavljivanje još jedne reakcije, snažna su me čuvstva davno prošla, ali Artur Raffaelovič ne posustaje i dosadan je kao muha. Prvo je u Filologiji objavljen neki njegov članak vrijedan žaljenja, pardon, divljenja, gdje nam po stoti put objašnjava da ima nekakvoga nereda u našim (hrvatskim) rječnicima i da bi bilo najbolje da se konačno uvede red (baš onakav kakav vlada u Rusiji, pretpostavljam, osobito stoga što je svojedobno predlagao ruske zakone o jeziku kao modele na koje bismo se trebali ugledati); a onda se posve razotkrio u najnovijem članku (https://www.hkv.hr/izdvojeno/vai-prilozi/a-b/bagdasarov-artur/43530-a-bagdasarov-ponesto-o-istovrijednicama-i-spolnoj-ravnopravnosti.html) manipulirajući svojim naivnim domaćinima na HKV-u vješto odabranom kombinacijom teme (ravnopravnost) i mete (Instituta), na što je sve HKV poslovično tako slab. Ne ulazim u to je li Bagdasarov stručno nekad u kojem detalju u pravu (pa poznato je da svatko zrno katkad nabode, osobito ako pokušava beskonačno mnogo puta i ipak ima nekakvo formalno filološko obrazovanje), nego ulazim u njegovu motivaciju za napade na Institut, a oni pak, sad sam siguran, nemaju nikakve veze s Institutom, što je veoma oslobađajuća spoznaja. Riječ je o čistoj, nepatvorenoj subverzivnoj djelatnosti, koja u Arturovim rukama doseže gotovo pa savršenstvo (i dovodi do poprilične dosade kroz beskonačno opetovanje istih obrazaca). Sad će se njegovi hrvatski pobornici zapitati pa što to Artur zapravo ruši ako nije Institut? A odgovor je – ruši vam nešto što vam je stalno na ustima kao najmilije.

Sad u Institutu otvaramo kokice i gledamo ovu za nas win-win situaciju. Budući da Arturovi podržavatelji nemaju u svojem mentalnom sklopu mogućnost priznavanja pogreške, navrnut će Artura za inat na najjače, a ja ću biti tu da zakucam svaki čavlić koji on posije, ako mi se bude dalo. Ipak, pridavanje previše pozornosti takvim rubnojezikoslovnim nevažnostima na kraju samo daje pažnju onima koji je toliko ištu i za njome vape, a ne dobivaju je na mnogobrojnim opskurnim portalima minorne čitanosti. Prije će biti da Arturu ne će imati tko da piše, jer to stvarno nema smisla. Šaraj malo, Arture, mi smo te pročitali!“

Na kritiku smo svi osjetljivi, no ne možemo ju zabraniti. Ako je u Bagdasarovljevim tekstovima izrečena stručna kritika na račun Instituta za hrvatski jezik, ako je u njima pokušao upozoriti na neke pogrješke, propuste, nejasnoće, nedorečenosti, nedosljednosti i sl., umjesto da ga se opisuje kao nekoga tko je „dosadan kao muha“, propituje njegova motivacija i optužuje za subverzivno djelovanje, rušenje Instituta (i još šire, više?), a Portal HKV-a očito ubraja u „opskurne portale minorne čitanosti“, normalno bi i pristojno bilo na stručne primjedbe stručno odgovoriti. Ako je pak izostao stručni odgovor, bolje bi bilo da se u javnom prostoru nije pojavio odgovor iz serije „Institut uzvraća udarac“.

I nama je stalo do Instituta za hrvatski jezik, a stalo nam je i do razine javnoga govora i pisanja, i voljeli bismo da ne prevladaju navedeni pristup i stil. Što se nas tiče, završit ćemo uz riječi koje često ponavljamo svojim komentatorima na Portalu HKV-a: Nastojmo voditi argumentiranu i pristojnu raspravu koja se odnosi na temu i sadržaj onoga o čemu se raspravlja. Samo takva rasprava može biti svrhovita i korisna, posebice kada nema suglasja.

A ako je Institut za hrvatski jezik zabrinut zbog stručnih kritika, koje navodno štete njegovu ugledu, trebao bi se zapitati što Institutovu ugledu čini navedeno pisanje dr. sc. Barbarića.

Uredništvo Portala HKV-a

 

hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)