BORRELL: Europa podijeljena po pitanju Palestine

Vrijeme:50 sec

 

Josep Borrell, visoki predstavnik Europske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, izjavio je da su zemlje članice, koje su jedinstveno djelovale po pitanju ukrajinsko-ruskog rata, previše podijeljene kada je Palestina u pitanju.

Borrell je u obraćanju na Institutu Hoover američkog Stanford univerziteta kazao da je potrebno pokrenuti politički proces za jačanje palestinske administracije, javlja Anadolija.

– Moramo glasno i jasno reći da je postizanje dvodržavnog rješenja jedini način da se riješimo ove tragedije. Bez obzira koliko je teško, ne vidim drugi način da se zaustavi ova tragedija, koja će ostati mrlja na savjesti čovječanstva – rekao je Borrell.

Istakao je da je Europa podijeljena po pitanju Palestine.

– Osim nekih izuzetaka, zemlje EU su veoma jedinstvene protiv Rusije. One su veoma ujedinjene u podršci Ukrajini politički, ekonomski, u svakom aspektu, ali smo veoma podijeljeni o pitanju Gaze – kazao je Borrell.

Istaknuo je da je EU preuzela odgovornost pomoći u postizanju rješenje o dvije države i da se nastavljaju kontakti s arapskim partnerima.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori