SPREMA LI SE OFANZIVA? Izraelska vojska evakuira civile iz predgrađa Rafaha

Vrijeme:52 sec

 

Izraelska oružane snage počele su evakuirati palestinske civile iz Rafaha uoči prijetećeg napada na taj grad na jugu Gaze, izvijestio je danas izraelski Vojni radio.

Vojska zasad nije potvrdila to izvješće.

Prema izvješću, evakuacije su sada usredotočene na nekoliko perifernih četvrti Rafaha, iz kojih će, kako se navodi, evakuirane osobe biti usmjerene u šatorske gradove u obližnjem Khan Younisu i Al Muwassiju.

Međutim, u onome što izgleda kao početak evakuacije civila prije kopnenog napada, izraelska vojska je pozvala Palestince u istočnim dijelovima Rafaha da se presele na obližnje “humanitarno područje”.

U priopćenju je vojska rekla da će se plakati, tekstualne poruke, telefonski pozivi i medijske objave koristiti za “poticanje postupnog kretanja civila u određenim područjima”.

Nakon sedam mjeseci ofenzive protiv Hamasa Izrael je rekao da Rafah pruža utočište tisućama boraca palestinske islamističke skupine i da je pobjeda nemoguća bez zauzimanja grada.

Budući da se više od milijun raseljenih Palestinaca sklonilo u Rafah, izgledi da to bude operacija s velikim brojem žrtava zabrinjavaju zapadne sile i susjedni Egipat.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)