Vučić Trumpovu zetu daje u koncesiju zgradu ministarstva obrane bivše YU bombardiranu od NATO-a g.1999.

Vrijeme:2 min, 55 sec

 

Nakon godina tajnih pregovora i uključenosti srbijanske političke elite, investicijska firma Jareda Kushnera, Affinity Partners, službeno je osigurala 99-godišnju dozvolu za razvoj luksuznog kompleksa u Beogradu. Kushner je zet bivšeg i možda budućeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, a bio mu je i viši savjetnik tijekom njegova prvog mandata u Bijeloj kući od 2017. do početka 2021. Sporazum je izazvao bijes u Srbiji, uglavnom zbog povijesne važnosti zgrade, piše Politico.

“Vlada Srbije izabrala je renomiranu američku kompaniju kao partnera u ovom pothvatu, koja će investirati u revitalizaciju kompleksa bivšeg Saveznog sekretarijata za narodnu obranu [=ministarstva obrane SFRJ]”, rekao je Goran Vesić, ministar građevinarstva i infrastrukture Srbije.

Novinari nisu smjeli doći na potpisivanje dokumenta

Novinarima nije bio dopušten pristup službenom potpisivanju dokumenta između Vesića i Ashera Abehsera, dugogodišnjeg Kushnerova suradnika koji zastupa Affinity Partners u Beogradu. Umjesto toga, priopćenje za javnost i jedna fotografija potpisivanja objavljeni su na međumrežnoj stranici ministarstva – unatoč obećanjima Vesića prije potpisivanja da će proces ubuduće biti transparentniji.

Trump na tu lokaciju vreba još od g. 2013.

Pregovori o rekonstrukciji sjedišta jugoslavenske vojske s Trumpom i njegovom obitelji datiraju još iz g. 2013. Tadašnji premijer Ivica Dačić otkrio je Trumpov interes za izgradnju luksuzna hotela na tom atraktivnu beogradskom zemljištu. Sadašnja vlada bila je prisiljena priznati svoje pregovore s Affinity Partners-om nakon što je oporbeni političar početkom ove godine otkrio detalje sporazuma. “Obnovit ćemo zgradu 25 godina nakon što je uništena u bombardiranju. U četvrt stoljeća, nitko, prije ove vlade, nije pomislio na renoviranje kompleksa”, dodao je Vesić u izjavi.

Vučić si osigurava usluge u slučaju da Trump opet postane predsjednik?

Trumpove stavove protiv lijevo-liberalnog establishmenta i njegovu podršku autokratima dobro prihvaća srpski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je nedavno organizirao grandiozan doček za kineskog predsjednika Xi Jinping-a i koji odbija sudjelovati u sankcijama protiv Rusije. Kritičari sumnjaju da bi sklapanje poslova s Kushnerom moglo biti način da si Vučić osigura potencijalne usluge u slučaju drugog Trumpova mandata.

Povijesna važnost lokacije, posebno jer je bila meta NATO-ova bombardiranja Jugoslavije, također izaziva snažne emocije među Srbima.

Obavještajni centar vojske postao je praktički neupotrebljiv, a od tada je ostao uglavnom netaknut desetljećima.

NATO-ovo bombardiranje Jugoslavije g. 1999., nakon krvavih sukoba u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i tijekom onih na Kosovu, ostaje glavni izvor srpskih nacionalističkih tvrdnji i zamjerki – naime da su nepravedno ciljani od Zapada zbog uloge njihove vlade u ratovima.

Vlada ovo pokušala ublažiti najavom izgradnje memorijalnog kompleksa

Svaki političar u Srbiji koristio se tim događajem kako bi potaknuo antizapadnjačke i posebno antiameričke osjećaje. Također je omiljena tema ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je često iskorištava kako bi istaknuo navodno zapadno prekoračenje. No, to nije zaustavilo planove za razvoj, unatoč ironiji da je američka firma uključena u preuređenje tog područja.

Vlada Srbije pokušala je ovo ublažiti najavom da će na zemljištu Kushnerova kompleksa biti izgrađen i memorijalni kompleks. “Memorijalni kompleks financirat će investitori i bit će u vlasništvu Republike Srbije, koja će odlučivati o programskom sadržaju kompleksa i njime upravljati”, objasnio je Vesić u izjavi.

Ekološki aktivisti: Spriječit ćemo realizaciju ovog projekta

To je izazvalo više pitanja nego što je umirilo strahove. Oporbeni političari, uključujući Aleksandra Jovanovića Ćutu iz „Ekološkog ustanka“, koji je prvi otkrio planove, najavili su prosvjede. “Znamo što ćemo učiniti. Ekološki ustanak će fizički, a i pravno, spriječiti realizaciju ovog projekta”, rekao je Jovanović.

Povezano:

Čija je ovo zemlja? – reakcije na navodni sporazum o davanju u koncesiju zgrade Generalštaba u Beogradu Trumpovu zetu

 

HMS/Hrvatsko nebo