Mostarski muftija Dedović počeo predizbornu kampanju protiv Hrvata

Vrijeme:2 min, 3 sec

 

Na dvosatnoj svečanoj akademiji maturanata Karađoz-begove medrese, kojoj su uz roditelje maturanata iz cijele BiH, prisustvovali i brojni predstavnici političkog, kulturnog i javnog života Mostara i Hercegovine obratio se i mostarski muftija, Salem ef. Dedović.

Maturantima je rekao da je ovo za njih poseban i svečan dan u kojem se imaju pravo radovati i zbog uspjeha biti sretni zajedno sa svojim roditeljima.
– Vi ste na jednom novom putu, novoj životnoj raskrsnici, zapravo, na početku puta. Nadamo se da dobrim i zdravim temeljima koje ste utvrdili u našoj mostarskoj medresi idete dalje u život i u svijet. Sretni smo da je Mostar danas Bosna u malom i Mostar je uvijek to bio, odnosno Bosna u velikom. I, Mostar, ta velika kapija sa svojom raskošnom poviješću uvijek je davao pečat Bosni, bošnjaštvu, islamu, našoj kulturi i našoj kulturnoj baštini – rekao je ef. Dedović, prenosi Avaz.

Posebno je ukazao na to da se svečana akademija održava u sportskoj dvorani centra koji nosi ime bošnjačkog zapovjednika, Midhada Hujdura Hujke, a u kojoj su, kazao je, iz nužde.

– Nismo u domu kulture na Rondou, gdje bi trebala biti ova svečanost, ali tamo su obilježja samo jednog naroda. Mi nemamo ništa protiv obilježja drugih naših naroda, naših susjeda i komšija, ali mi ne možemo pod zastavu samo jednog naroda. Mi bismo pod zastavu države BiH, naše domovine. Pošto je ova dvorana ovakva, neuvjetna, onda gradu i svijetu kažemo da će ako Bog da buduće svečanosti i ispraćaji biti iz centra grada, iz interkulturnog centra Mevlana sa Lakišića vakufa – poručio je mostarski muftija.

Naglasio je da su Bošnjaci otvoren narod koji dijeli sudbine života sa svojim susjedima i komšijama.

– Pozivamo ih da gradimo zajednički Mostar koji je otvoren i slobodan i u kojem ravnopravno svi njegovi narodi žive i čuvaju svoj identitet.Takav Mostar želimo i za to se zalažemo. I, zato je aplauz bio bivšem gradonačelniku Safetu Oručeviću, koji je ovdje s nama, zato što je on bio gradonačelnik svih građana Mostara. Mostar treba takvog gradonačelnika. Mostar je na početku 20. stoljeća imao Mujagu Komadinu, a na kraju Safeta Oručevića. U trećoj dekadi 21.stoljeća valjda je zrelo promišljanje kod političkih Bošnjaka koji misle o budućnosti da dođe Bošnjak koji će biti gradonačelnik svih građana i koji će s nama biti na ovoj svečanosti. Takav bi red bio i to bi bila poruka odavde. Hoće li Bošnjaci doći u pamet? Vrijeme je da dođu -poručio je ef. Dedović.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo