Iran ispalio i određeni broj krstarećih projektila te treći val dronova; očekuje izraelske zračne i raketne protunapade

Vrijeme:1 min, 28 sec

 

Izraelski medij Channel 12 izvijestio je noćas nešto poslije dva sata da je Iran ispalio određeni broj krstarećih raketa, koje imaju kraće vrijeme leta do Izraela nego dronovi , a kojih let traje i do devet sati, i neusporedivo veću razornu moć. Dodao je da je u smjeru Izraela lansiran osim balističkih raketa i treći val dronova, bespilotnih letjelica opskrbljenih, kako neki vojni stručnjaci tvrde, svaka s 20 kilograma eksploziva.

Noćas je  iranska poluslužbena novinska agencija “Mehr” izvijestila da je ministar obrane Irana Mohammad Reza Ashtiani odaslao upozorenje trećim zemljama kako će čvrsto uzvratiti ako one “otvore zračni prostor ili teritorij za izraelske napade na Iran”.

Da bi izraelski zrakoplovi ili rakete doletjeli do Irana, moraju preletjeti zračne prostore više zemalja, među kojima su Sirija, Jordan i Irak te eventualno Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Katar, Bahrein, Turska i Azerbajdžan.

Posljednjih dana nagađalo se da bi Izrael mogao napasti iranska nuklearna postrojenja u kojima se obogaćuje uran i u kojima bi se moglo početi proizvoditi nuklearno oružje, ali i na druge ciljeve. Kao glavna zaprjeka spominjala se daljina i nužnost prolaska izraelskih letjelica kroz zračne prostore drugih zemalja odnosno njihove opskrbe gorivom pri svladavanju tako velika radijusa kretanja, koji osim doleta zrakoplova do cilja uključuje i njihov povratak u Izrael.

Očekivani izraelski napadi na ciljeve u Iranu mogli bi biti izvršen konvencionalnim, ali i nuklearnim oružjem, kojim Izrale raspolaže, iako nikada nije potvrdio da njime raspolaže. Strateški cilj Izraela u ovoj je trenutku spriječiti Iran u proizvodnji nuklearne bombe, ali i oslabiti njegovu konvencionalnu vojnu moć i njegovu moć pomaganja paravojnim organizacijama koje se oružano bore protiv izraela. To su u prvom redu Hezbolah, Hamas i Hutijev pokret.

Između Jeruzalema i Teherana  zračna udaljenost iznosi 1.560 kilometara.

 

agencije/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)