Featured Video Play Icon

JARAK I MIKULIĆ ZA KOMPAS: Bh. pravosuđe ima dvostruka mjerila za hrvatske i bošnjačke žrtve

Vrijeme:2 min, 2 sec

 

Nastajanje dokumentarnog filma „Priče iz logora IV. osnovna škola“. Novi dokumentarni filmovi. Broj logora, hrvatskih logoraša i zarobljenih civila u BiH. O scenama iz zatočeništva u IV. osnovnoj školi, ali i lijepe priče.

Neke su od tema u kojima su u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne govorili predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata Hercegovačko-neretvanske županije Željko Mikulić i glavni tajnik Udruge Ronald Jarak.

Mikulić i Jarak su kazali kako je u logoru IV. osnovne škole bila zatočena 131 osoba, a od toga je 17 poginulih. Istaknuli su kako je osuđeno osam osoba na 17 godina zatvora.

Jarak je rekao kako je prije sudskog epiloga predmet IV. osnovne škole bio na Međunarodnom sudu u Haagu.

„Prema njihovoj procjeni predmet nije imao osnove da se procesuira u Haagu i vraćen je na županijsko tužiteljstvo.“ Kazao je da se za bošnjačke zločine sudi na najnižim razinama – upravniku logora, stražarima i zapovjednicima straže.

Čelnici Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata HNŽ-a Mikulić i Jarak su naglasili kako bh. pravosuđe ima dvostruka mjerila za hrvatske i bošnjačke žrtve.

Na pitanje kako je moguće da je u bivšoj IV. osnovnoj školi sada sjedište Općinskog suda u Mostaru Jarak je rekao „to je šamar svim zatočenicima koji su preživjeli“. Kazao je kako se oni koji trebaju usluge Općinskog suda svaki put podsjećaju što su preživjeli. „Nije to mjesto za sud jer se 1993. godine presuđivalo na način kako je opisano u filmu, a danas se prosuđuje prema pravnim propisima. Može zgrada suda biti i na drugom mjestu“, kazao je Jarak i dodao kako bi mjesta logora vrijedilo obilježiti i da treba dopustiti da život nesmetano teče.

Mikulić se osvrnuo na zveckanje oružjem i prijetnje ratom koje se čuju u BiH te kazao kako su to sulude ideje. „Jednostavno to treba u startu osuditi bez obzira o komu se radi. Mi bivši logoraši najviše zagovaramo mir i slobodu“, kazao je Mikulić i dodao kako je sloboda neprocjenjiva te da oružje nikome ne donosi dobro.

„Pokušavamo na svaki mogući način skrenuti pažnju na naš primjer. Nismo dobro prošli, ljudi su ginuli, jer i boja kože i vjera i nacija tu ne igraju ulogu. Moramo se okrenuti budućnosti, vedrim temama i osloboditi se toga kompleksa. Ne smijemo dopustiti da nam drugi pišu povijest, pišimo je sami!“, poručio je Mikulić. U emisiji su prikazana i svjedočenja preživjelih iz konc-logora IV. osnovna škola. Više u videu emisije Kompas.

 

fenix-magazin.de/Hrvatsko nebo