Američki i demokrati i republikanci izrazili “čelično čvrstu” potporu Izraelu

Vrijeme:1 min, 33 sec

 

I predsjednik Joe Biden, koji se neplanirano vratio u Bijelu kuću da bi održavao hitne konzultacija s Vijećem nacionalne sigurnosti, i predstavnici obiju glavnih stranaka u Kongresu, demokratske i republikanske, izrazili su noćas “čelično čvrstu” potporu Izraelu nasuprot Iranu. Iran je u subotu navečer i u noći na nedjelju lansirao stotine bespilotnih letjelica (dronova) i nepoznat broj krstarećih odnosno balističkih raketa u smjeru Izraela. Napad je u u tijeku, a dosad su, koliko se zna, više od stotinu iranskih dronova oborili američki i britanski zrakoplovi, navodno u zračnom prostoru na granici Iraka i Sirije. U Izraelu su nešto poslije jedan sat sirene oglasile zračnu opasnost, koja i dalje traje.  

Oko 2.40h izraelski proturaketni sustav “Željezna kupola” presreo je i uništio iranski projektil iznad Kneseta, izraelskog parlamenta u Jeruzalemu.
https://twitter.com/i/status/1779285565612941577

“Budući da je Izrael pod napadom iz Irana, mi čvrsto stojima uz Izrael i njegov narod, i Sjedinjene Države učinit će sve što mogu da podupru obranu Izraela od Irana”, izjavio je vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer, koji u gornjem domu Kongresa imaju minimalnu većinu, u objavi na mrežama društvenosti.

Njegov pandan, republikanski senator Tom Cotton pozvao je pak Washington da “podupre Izrael do daske”.

Senat inače ima glavnu riječ u Kongresu u vanjskopolitičkim pitanjima, dok Zastupnički dom (donji dom) može blokirati vanjskopolitičke aktivnosti predsjednika Države i odluke Senata samo po kriteriju neprihvaćanja financijskih izdataka.

Mediji iz islamskih zemalja primjećuju da američki zastupnici nisu osudili izraelski zračni napad na iranski konzulat u Damasku, u kojem su 1. travnja ubijena dva generala i najmanje pet visokih časnika Iranske revolucionarne garde (IRG), koji su se zatekli u Siriji, u kojoj IRG otvoreno djeluje na strani vlasti Bašara el Asada.

Povezano:

Iran ispalio i određeni broj krstarećih projektila te treći val dronova; očekuje izraelske zračne i raketne protunapade

strane agencije i mediji/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)