AMERIČKI DUŽNOSNICI: Iran će danas napasti Izrael sa 100 dronova i desetcima projektila

Vrijeme:1 min, 9 sec

 

Dva neimenovana američka dužnosnika izjavila su za CBS News da se veliki iranski napad na Izrael očekuje danas, a u njemu da će biti korišteno više od 100 dronova i desetci projektila usmjerenih na vojne ciljeve unutar zemlje.

Dužnosnici su rekli da bi za Izraelce bilo izazov da se brane od napada tolikih razmjera, i dok su smatrali da bi se Iranci mogli odlučiti za napad manjeg opsega kako bi izbjegli dramatičnu eskalaciju, vjerovalo se da je njihova odmazda neminovna.

Teheran nije javno naznačio kako i kada će uzvratiti vatru, tako da je nejasno dokle će iranski lideri ići. Ako odluče izvesti izravan napad na Izrael, postoji bojazan da bi to moglo gurnuti tekući rat Izraela protiv Hamasa u mnogo širi regionalni sukob.

S obzirom da se iranska odmazda očekuje u bilo kojem trenutku, američki State Department je u četvrtak upozorio Amerikance u Izraelu da ne putuju izvan velikih gradova, koji su od dolazne raketne vatre bolje zaštićeni obrambenim sustavom od raketa Iron Dome.

Najnovije smjernice navode da bi putovanja službenika američke vlade u Izrael mogla biti dodatno ograničena bez najave ovisno o razvoju situacije.

Podsjetimo, prije dva tjedna izveden je napad na iranski konzulat u Damasku u kojem je ubijeno nekoliko generala i visokihčasnika iranske republikanske garde (QUDS).

Povezano:

Zdravko Gavran/Bliski istok: Zebnja zbog mogućega američko-iranskog sukoba

HMS/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)