Čović poručio: Europski put ne smije se zaustaviti, uskoro važni zakoni na dnevnom redu

Vrijeme:3 min, 35 sec

 

U OKVIRU ODRŽAVANJA 20. KOORDINACIJSKOG SASTANKA DUŽNOSNIKA HDZ-A BIH BILO RIJEČI I O AKTUALNOJ POLITIČKOJ SITUACIJI

Otkloniti prepreke za nastavak pregovaračkih aktivnosti na europskom putu te poslati jasnu poruku u Bruxelles da se taj proces ne smije zaustaviti, ključni je dio komentara koji je predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović uputio iz Gruda tijekom održavanja 20. koordinacijskog sastanka dužnosnika HDZ-a BiH u izvršnoj vlasti s lokalnih i županijskih razina.

Osvrnuvši se na aktualne događaje te govoreći o unutarnjim odnosima zbog mogućeg usvajanja rezolucije o Srebrenici u UN-u, Čović je kazao kako je zadatak domaćih političkih lidera iskoristiti idućih sedam dana te utjecaj amortizirati na politički način koji će biti prihvatljiv za sve i mirnim putem rješavati probleme.

Iskoristiti vrijeme

Naglasio je kako se idućeg tjedna održava 25. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru, kojemu je zemlja partner Hrvatska, te da će se na marginama otvoriti i pregovarački procesi u samoj BiH kako bi već na prvim sjednicama Vijeća ministara na dnevni red došla zakonska rješenja koja nisu završena, poput izmjene Izbornog zakona, prijedloga Zakona o sudu i drugih pitanja. Ključno je, naglasio je, poslati poruku prijateljima iz Bruxellesa da se ovaj proces ne smije zaustaviti, a s obzirom na to da su europski izbori u lipnju, domaći lideri moraju iskoristiti vrijeme od mjesec i pol-dva kako bi s europskim prijateljima napravili jasne planove za ovu i iduću godinu. Naveo je i kako oni koji pokušavaju zaustaviti pozitivne procese u Bosni i Hercegovini neće u tome uspjeti.

– Izazova će biti i imamo jako puno izjava oko onoga što se događa u UN-u. Ali sam isto tako siguran kako imamo dovoljno unutarnje odgovornosti da pratimo te procese na najprimjereniji način. Svima onima koji se trude na neki način uzburkati političku scenu u BiH ne treba previše napora, nije je teško uzburkati. Meni je bitno da naše šire okružje ne baci sigurnosni ili bilo kakav drugačiji negativni utjecaj na ovaj prostor i uvjeren sam da se to neće dogoditi, ali onda je odgovornost na svima nama – poručio je. Dvadeseti koordinacijski sastanak dužnosnika HDZ-a BiH u izvršnoj vlasti s lokalnih i županijskih razina predvođen Čovićem, a na kojemu je nazočio i Zvonko Milas, nositelj liste 11. izborne jedinice za izbor zastupnika u Sabor Republike Hrvatske, također je rezultirao potpisivanjem ugovora za provedbu projekta potpore Hrvatima u BiH u svrhu socijalnog razvoja lokalne zajednice u 2024. godini.

Domaćin susreta bio je Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude. Razgovaralo se o provedbi zaključaka s prethodne sjednice, aktualnoj političkoj situaciji i procesima u Bosni i Hercegovini, posebice o pripremnim aktivnostima za predstojeće izbore za zastupnike u Sabor Republike Hrvatske. Koordinaciji je nazočila zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto, predsjedateljica Vijeća ministara, dopredsjednica HDZ-a BiH Darijana Filipović, zastupnica u Zastupničkom domu PS BiH, Lidija Bradara, predsjednica Federacije BiH, Toni Kraljević, dopremijer i ministar financija u Vladi Federacije BiH, te Andrijana Katić, ministrica prometa i veza u Vladi Federacije BiH. Domaćin sastanka, načelnik Gruda Ljubo Grizelj, podsjetio je kako su sastanci koordinacije dobra prilika da se među predstavnicima vlasti različitih razina razmijene informacije o aktualnoj društveno-političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas objasnio je pak kako je ovom prilikom napravljena retrospektiva onoga što je učinjeno u proteklih osam godina na realizaciji projekata koji se financiraju uz potporu Hrvatske.

Značaj suradnje
Naglasio je kako suradnja itekako ima smisla, a rezultati su vidljivi diljem BiH, dodavši kako je, primjerice, potpisan i ugovor o obnovi Gimnazije u Širokom Brijegu. Kada je riječ o projektima u svrhu socijalnog razvoja lokalne zajednice, Milas je istaknuo kako se radi o projektima usmjerenim na najpotrebitije, djecu s poteškoćama u razvoju, starije osobe i druge ranjive kategorije. Državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike RH Ivan Vidiš rekao je kako su potpisana 43 ugovora kroz koja će se nuditi i financirati širok spektar usluga koji je građanima iznimno važan. Na kraju je izrazio zadovoljstvo što je do sada više od 300 milijuna eura alocirano za pomoć Hrvatima izvan Republike Hrvatske, a posebice onima koji žive u Bosni i Hercegovini.
Autor:Dario Pušić
večernji.ba / Hrvatsko nebo
https://www.vecernji.ba/vijesti/covic-porucio-europski-put-ne-smije-se-zaustaviti-uskoro-vazni-zakoni-na-dnevnom-redu-1761239večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)