Biskupi članica EU-a: Da promicanju žena i pravu na život, ne pobačaju i ideološkom nametanju!

Vrijeme:2 min, 22 sec

 

Uoči najavljenog glasovanja u Europskom parlamentu o rezoluciji o uključenju „prava na pobačaj” u Povelju Europske unije o temeljnim pravima, pismom zastupnicima i građanima EU-a reagirao je Stalni odbor Vijeća [katoličkih] biskupskih konferencija Europske unije (COMECE). U izjavi je izraženo vrlo odlučno protivljenje tog reprezentativnog tijela Katoličke crkve u svim članicama EU-a predloženoj dopuni, koju je inicirala Macronova vlada putem određenih klubova zastupnika u EP-u. Prenosimo njihovo današnje priopćenje u prijevodu na hrvatski jezik.

 

S obzirom na glasovanje o „Rezoluciji o uključivanju prava na pobačaj u Povelju EU-a o temeljnim pravima” (2024/2655 RSP), sazvano za 11. travnja 2024., COMECE želi dostaviti sljedeću izjavu poslanu članovima Europskog parlamenta i europskim građanima.

Promicanje žena i njihovih prava nije povezano s promicanjem pobačaja. Radimo za Europu u kojoj žene mogu živjeti svoje majčinstvo slobodno i kao dar za sebe i društvo i gdje biti majka ni na koji način nije ograničenje za osobni, društveni i profesionalni život. Promicanje i omogućivanje pobačaja ide u suprotnom smjeru od stvarnog promicanja žena i njihovih prava.

Pobačaj nikada ne može biti temeljno pravo. Pravo na život temeljni je stup svih drugih ljudskih prava, a posebice prava na život najranjivijih, krhkih i bespomoćnih, poput nerođenog djeteta u majčinoj utrobi, migranta, starih, osoba s invaliditetom i bolesnika. Crkva je oduvijek naučavala tu dosljednost: “Mora se, dakle, sa svom snagom i jasnoćom reći, čak i u naše doba, da je ta obrana nerođenog života usko povezana s obranom svakoga drugog ljudskog prava. Ona uključuje uvjerenost da je ljudsko biće uvijek sveto i nepovrjedivo, u svakoj situaciji i na svakom stupnju razvoja. Ljudska bića sama su sebi svrha, a nikada sredstvo za rješavanje drugih problema. Kad jednom te uvjerenosti nestane, nestaju i čvrsti i trajni temelji za obranu ljudskih prava, koja bi uvijek bila podložna prolaznim hirovima moćnika” (Deklaracija “Dignitas Infinita” o ljudskom dostojanstvu, Dikasterij za nauk vjere , 2. travnja 2024.; br. 47).

Europska unija mora poštovati različite kulture i tradicije u državama članicama i njihove nacionalne nadležnosti. Europska unija ne može nametati drugima, unutar i izvan svojih granica, ideološka stajališta o ljudskoj osobi, spolnosti i spolu, braku i obitelji itd.

Povelja o temeljnim pravima EU-a ne može sadržavati ​​prava koja nisu priznata od sviju i koja izazivaju podjele. Ne postoji priznato pravo na pobačaj u europskom ili međunarodnom pravu, a načini na koje se to pitanje tretira u ustavima i zakonima država članica znatno se međusobno razlikuju. Kao što preambula navodi, Povelja mora poštovati “raznolikost kultura i tradicija naroda Europe”, a isto tako i “ustavne tradicije i međunarodne obveze zajedničke državama članicama”.

Odobreno od Stalnog odbora COMECE-a:

✠ Mariano Crociata biskup latinski (Italija), predsjednik

✠ Antoine Hérouard nadbiskup dijonski (Francuska), prvi potpredsjednik

✠ Nuno Brás da Silva Martins biskup funchalski (Portugal), potpredsjednik

✠ Czeslaw Kozon Bishop kopenhaški (Skandinavija), potpredsjednik

✠ Rimantas Norvila Bishop vilkaviškiski (Litva), potpredsjednik

 

COMECE/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)