PHEBE NOVAKOVIC/Muž agentice CIA-e u Afganistanu je tajno naoružavao mudžahedine

Vrijeme:6 min, 40 sec

 

Kad se Phebe Novakovic, koja ima srpsko podrijetlo, pridružila General Dynamicsu prije više od dva desetljeća, bila je rijetkost: žena na poziciji moći ključne karike američkog vojno-industrijskog kompleksa

Na Forbesovoj listi 100 najmoćnijih žena svijeta, što ih na vrhu ljestvice predvodi šefica Europske komisije Ursula von der Leyen, među lidericama koje svojim djelovanjem definiraju naš svijet u svim područjima djelovanja, od politike i biznisa do svijeta zabave, našlo se, posve zasluženo, i jedno ime koje vuče podrijetlo iz naše regije. Riječ je o Phebe Novakovic, Amerikanki srpskog podrijetla, “teškoj” 294 milijuna dolara, jednoj od rijetkih žena na poziciji izvršne direktorice u području vojne industrije, koja je na ovoj prestižnoj listi zauzela 29. mjesto.

Na čelu je moćne kompanije General Dynamics, koja je među najvećim proizvođačima obrambene tehnologije za američku vladu, a u iznimnom životopisu ove poslovne žene može se pronaći i podatak o njezinu višegodišnjem iskustvu agentice CIA-e i drugim dužnostima u ministarstvu obrane SAD-a. Bez sumnje, tom biografskom podatku treba pripisati svojevrsni veo tajnosti obavijen oko ove žene, koja se rijetko pojavljuje u javnosti i ne voli govoriti za medije. Tko je zapravo Phebe Novakovic i kako se vinula tako visoko u “muškom svijetu”?

U retrospektivi, čini se kao da je oduvijek bila predodređena za obrambeni svijet. Njezin otac, srpski imigrant koji je stigao preko Velike bare sa 17 godina i sa samo 50 dolara u džepu, kasnije je služio u vojnoj obavještajnoj službi kao potpukovnik u američkim zračnim snagama. “Mogućnosti koje je ova zemlja pružila mojem ocu zaista su mi bile usađene u ranom djetinjstvu i zato zaista vjerujem u služenje naciji”, rekla je Phebe Novakovic u jednom od rijetkih i kratkih javnih obraćanja na vojnom učilištu.

 

Rođena 1958. godine u Pittsburghu, školovala se u biskupskom internatu u San Antoniju, potom je završila preddiplomski studij na koledžu Smith u Northamptonu, kasnije je i magistrirala na Sveučilištu Pennsylvania. Odmah nakon završenog fakulteta odabrala je obrambeni sektor, za početak u malom poduzetništvu, za tvrtku Beltway, u kojoj je analizirala oružane sustave. Tijekom kasnih 70-ih – razdoblja nakon Vijetnamskog rata kada su vojska i obavještajne službe bile prezirane u mnogim kampusima – ona se isticala gorljivim patriotizmom. “Phebe je uvijek bila vrlo domoljubna. Imala je republikanski odgoj, konzervativniji od mnogih vršnjaka”, rekla je njezina bliska prijateljica i kolegica iz razreda Patricia Anne Lind.

Bilo joj je 27 kada se udala za svog prvog supruga Michaela Vickersa, a vijest o njihovu vjenčanju objavio je časopis za bivše studente koledža Smith: “Mike i Phebe upoznali su se u ministarstvu vanjskih poslova”. Ova formulacija, ispostavit će se, bila je paravan za poslove u špijunaži. Zapravo, budući supružnici upoznali su se dok su radili za Središnju obavještajnu agenciju. A Vickers nije bio bilo koji operativac CIA-e. Bio je bivši pripadnik Zelenih beretki i glavni strateg tajnog programa agencije koji je naoružavao mudžahedine dok su se borili da istjeraju vojsku Sovjetskog Saveza iz Afganistana.

Vickers je Phebe naučio skakati padobranom, a godinu dana nakon vjenčanja zajedno su otišli u Wharton, gdje su oboje stekli MBA, najpoznatiji svjetski poslijediplomski studij koji, među ostalim, osigurava poštovanje poslovne zajednice. Vickers, koji je donedavno bio podtajnik u ministarstvu obrane za obavještajne poslove, tek je nešto više prijateljski nastrojen prema medijima od svoje bivše supruge, što objašnjava zašto se imena ovo dvoje zaslužnih obrambenih igrača tako rijetko spominju i povezuju u javnosti.

Uloga Phebe Novakovic u obavještajnoj agenciji poznata je kao “nepoznata”, zna se tek da im se pridružila 1983., a njezina biografija dostupna na stranicama tvrtke kojoj je na čelu potvrđuje da je bila časnica za operacije CIA-e. No, kao svaki dobar operativac, Novakovic o svojim aktivnostima nikada nije rekla ni riječ. Bivši kolege vjeruju da je provela neko vrijeme u inozemstvu pod nekim službenim vladinim pokrićem, prikupljajući informacije o vojnim sposobnostima određenih država. S obzirom na njezino podrijetlo, možda baš i na Balkanu? Ostaje, dakle, nepoznato. “Jedno znam”, kazao je jedan bivši vladin dužnosnik, “da ona nije bila samo analitičarka koja je sjedila u uredu u Pentagonu.”

Kada su je tijekom poslovnog intervjua pitali može li otkriti neke detalje o tom periodu života, kratko je odgovorila: “Nema šanse”, ističući prisutnost ruskog ambasadora u publici, što je tada nasmijalo mnoge. U to vrijeme čak ni njezini najbliži prijatelji nisu imali pojma da je Novakovic u CIA-i. “Mislila sam da je negdje u Washingtonu”, kazala je Patricia Anne Lind, kuma jedne od Phebeinih kćeri i glavna savjetnica Nine West Holdingsa. “Očito nisam znala što moja najbolja prijateljica radi.”

No njezin kasniji enorman uspjeh ne znači da su je svi oduvijek dočekivali raširenih ruku. S diplomom fakulteta, s dvije kćeri i trećom “na putu”, nakon rada u CIA-i tražila je novi posao. Tijekom spomenutog poslovnog intervjua otkrila je kako su je u jednoj čeličani u sedmom mjesecu trudnoće hladno odbili. “Mislim da je to bio najbrži intervju na svijetu. Za otprilike 30 sekundi rekli su da ne zapošljavaju. Ja sam to shvatila kao: ne zapošljavamo vas.” Naposljetku je dobila posao u Uredu za upravljanje i budžet tijekom mandata predsjednika Georgea Busha starijeg, a od 1997. do 2001. bila je posebna pomoćnica državnog tajnika i zamjenica ministra obrane.

Phebe Novakovic davno je izašla iz sjene, i ali tri desetljeća kasnije još uvijek izbjegava javnu scenu, i dalje je alergična na medije, primjetno je rijetka pojava u trustu mozgova u Washingtonu, k tome ograničava svoj kontakt s većinom analitičara s Wall Streeta na tromjesečne pozive i povremene konferencije investitora. Kad se pridružila General Dynamicsu prije više od dva desetljeća, bila je rijetkost: žena na poziciji moći ključne karike američkog vojno-industrijskog kompleksa. Međutim, s obzirom na njezin odgoj, nije imala poteškoća s prilagodbom na visoke razine testosterona u svijetu tenkova i borbenih zrakoplova. Novakovic je na čelu General Dynamicsa od 2013., a prethodno je obnašala razne rukovodeće uloge u tvrtki, uključujući dužnosti glavne operativne direktorice, izvršne potpredsjednice poslovanja pomorskih sustava i više potpredsjednice za planiranje i razvoj. Prije nego što je postala izvršna direktorica, vodila je odjele konglomerata Bath Iron Works, Electric Boat i Nassco.

Danas brojne žene donose velike odluke u obrambenoj industriji, od Marillyn Hewson u Lockheed Martinu i Leanne Caret u Boeingu do Kathy Warden, šefice Northrop Grummana. Ipak, sa svojim utjecajem u političkim i vojnim krugovima, vjerojatno nitko nije tako moćan kao Phebe Novakovic. Njezinih 11 godina na čelu General Dynamicsa uključuje mandate tri američka predsjednika sa suprotnim mišljenjima o tome koliko javnog novca treba izdvojiti za vojsku. Pod Barackom Obamom vojna potrošnja pala je na relativno skromnih 3,1 posto BDP-a u 2017., prije nego što je znatno povećana pod njegovim nasljednikom Donaldom Trumpom, u svjetlu rastuće prijetnje koju predstavlja jačanje kineske vojske i modernizacija. Iskoristivši prednosti ovog novog i poboljšanog proračuna, Novakovic je 2018. za usluge konzaltinga američke vlade osigurala posao General Dynamicsu “težak” 9,6 milijardi dolara.

No u jednom od već spomenutih rijetkih intervjua rekla je i da su je njezini roditelji odgojili da bude skromna. “Oni su bili uvijek ponosni na mene, ali također imajući na umu da je najvažnije biti dobra osoba.” Otkrila je i da voli operu, a tu joj je ljubav prenijela baka tijekom odrastanja u Njemačkoj.

“Živim u Washingtonu i naučila sam da je najbolje letjeti ispod radara”, rekla je Phebe Novakovic.

O njezinu bračnom životu, očekivano, ne zna se puno, osim da se udavala dvaput. Nakon propalog braka s Michaelom Vickersom, udala se za Davida Morrisona, a u oba braka zadržala je svoje djevojačko prezime. “Moj suprug moj je oslonac. Ne bih mogla raditi sve ono što radim da nije bilo njega i podrške koju mi pruža”, rekla je Phebe Novakovic, čije se ime nalazi i na listi žena “America’s Self-Made Women”, koje su same stekle bogatstvo i gdje zauzima 92. mjesto. Najmoćnija Srpkinja na svijetu, bivša agentica CIA-e, uspješna poslovna žena, milijunašica s Forbesove liste koja je ispunila američki san svoga oca… sve je to Phebe Novakovic, čija bi impresivna biografija mogla poslužiti kao sjajan scenarij za filmski hit.

Autor:Renata Rašović
večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)