Sud BiH/Petorici optuženih za ubojstvo 150 bošnjačkih civila ukupno 59 godina zatvora

Vrijeme:56 sec

 

Sud Bosne i Hercegovine osudio je petoricu optuženih za zločine počinjene 23. srpnja 1992. u prijedorskom selu Zecovi na ukupno 59 godina zatvora, dok su ostali oslobođeni.

Prvostupanjsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine osudilo je Dušana Milunića 12, Iliju Zorića na 20, Zorana Stojnića na osam, Zorana Milunića na 14 i Ljubišu Četića na pet godina zatvora za zločine protiv čovječnosti zbog progona ubojstvima, prisilnim preseljenjem i nečovječnim djelima. Ovom presudom su Radovan Četić, Željko Grbić, Boško i Rade Grujičić, Uroš Grujčić, Rajko Gnjatović oslobođeni krivice.

Nitko od optuženih nije nazočio suđenju, a Sud je odredio pritvor nepravomoćno osuđenima, osim Četiću, kojem su određene mjere zabrane, javlja BIRN BiH.

Suđenje im je počelo prije gotovo devet godina.

Prema prethodno objavljenoj optužnici, na području Zecova ubijeno je najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti – u selu 69, na drugim lokacijama 20 civila, u logorima na području općine Prijedor 30 civila bošnjačke nacionalnosti, a ostali su ubijeni na drugim lokacijama i pod drugim okolnostima poslije progona, kao i da su mještani Zecova vođeni u logore “Keraterm”, “Omarska” i “Trnopolje”.

Na tu presudu dozvoljena je žalba.

 

HMS/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)