Ivo Tadić na čelu inicijativnog odbora nove hrvatske stranke u Žepču – HDS

Vrijeme:1 min, 52 sec

 

Hrvatski demokratski savez (HDS), koji je sinoć u Žepču održao sjednicu Inicijativnog odbora, bit će i prva politička stranka od proglašenja nezavisnosti Bosne i Hercegovine čije će sjedište biti u tom gradu – potvrdio je u današnjem obraćanju novinarima tijekom sjednice Skupštine Zeničko-dobojske županije Ivo Tadić, koji je na čelu tog inicijativnog odbora.

Tadić, koji je nedavno napustio Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH te je od tada neovisni zastupnik u Skupštini ZDŽ i u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, najavio je kako će svoje djelovanje bazirati prioritetno na općinu Žepče te ZDŽ.

Ističe kako će već narednog mjeseca ili u veljači održati osnivačku skupštinu HDS-a, na kojoj je najavio mnogo više izaslanika od 42, koliko ih je sinoć nazočilo sjednici Inicijativnog odbora.

– Idemo registrati političku stranku i pripremamo se za lokalane izbore sljedeće godine – izjavio je Tadić.

Kao razlog izlaska iz HDZ-a i formiranja novog političkog subjekta, naveo je probleme unutar Općine Žepče i nesuglasice s tamošnjim, dugogogodišnjim načelnikom Matom Zovkom.

– Stranci pristupaju mladi ljudi, koji su simpatizeri naše stranke, uglavnom su najviše iz Žepča. To su visoko obrazovani, mladi ljudi i mi ćemo ovu mrežu proširiti na cijeli ZDŽ i pripremiti se za Lokalne izbore – najavio je Tadić.

Procijenit će, dodao je, hoće li na Lokalnim izborima 2024. godine imati svoje kandidate u svim općinama i gradovima te županije.

– Težište je na općini Žepče, gdje ćemo sigurno imati kandidata za načelnika Općine i listu za Općinsko vijeće. Kada su u pitanju drugi gradovi unutar ZDŽ-a, to ćemo prosuditi i u dogovoru s nekim drugim, u prvom redu oporbenim strankama – HDZ 1990, HSP…Ja sam se u zadnjih 10-ak godina trudio da sve oporbene hrvatske stranke skupa izlazimo na izbore i imali smo tri zastupnika. Sada dolazi do jedne podjele – kazao je Tadić.

Najavio je kako je planirano da sadašnji načelnik Općine Vareš, koji je također napustio HDZ BiH, bude neovisni kandidat za novi mandat općinskog načelnika, a da bi ga podržao i HDS.

Smatra kako se na razini FBiH stvara “ozbiljan oporbeni blok unutar hrvatskog naroda i unutar samog HNS-a, a nasuprot HDZ-a BiH”.

HDZ je, naveo je, neupitno “daleko najjača i najbrojnija stranka”, ali je i veliko nezadovoljstvo u svim sredinama.

 

Fena/HMS/Hrvatsko nebo

Odgovori