ZENICA/SDA preuzela vlast u ZDŽ, zastupnici HDZ BiH napustili sjednicu

Vrijeme:2 min, 19 sec

 

Skupština Zeničko-dobojske županije potvrdila je na svom današnjem zasjedanju većinom glasova zastupnika novu Vladu, koju će predvoditi Nezir Pivić iz Zenice, kadar Stranke demokratske akcije. Članovi Vlade su nakon izglasavanja, položili i prisegu te stupili na dužnost.

Pivića je za mandatara nove vlade te županije predložio Županijski odbor SDA ZDŽ-a, a podržale ga stranke nove parlamentarne većine u toj županiji, koju još čine i zastupnici DF-a, SBB-a, NES-a te četvoro samostalnih zastupnika Amela Granić, Alen Kapković i Naida Delibašić-Alagić koji su napustili Bosanskohercegovačku inicijativu – Kasumović Fuad te Ivo Tadić (napustio Hrvatsku demokrtasku zajednicu BiH), koja broji ukupno 21 zastupnika.

U sklopu rasprave o novom sastavu Vlade ZDŽ, zastupnici opozicije, u kojoj su sada SDP BiH, HDZ BiH, Narod i Pravda, BHI-KF te Naša stranka, iznosili su primjedbe na kompletan proces imenovanja nove vlade, ali i da će u sastavu nove vlade biti samo dvije žene te po jedan ministar iz reda Hrvata i Srba.

Zastupnik HDZ-a Ivica Penić iz Žepča kazao je kako oni ne mogu prisustvovati “nezakonitom i neustavnom imenovanju nove vlade”, zbog nelegitimnog predstavljanja hrvatskog naroda. Nakon obraćanja, Penić i zastupnica te stranke Anita Paurić iz Zenice, iz prosvjeda su napustili salu.

Zastupnici pozicije, prije svega liderske SDA, kazali su svojim kolegama iz opozicije, a dosadašnje pozicije, da su upravo oni odgovorni za takvo stanje, jer su izglasali izmjene i dopune Zakona o Vladi ZDŽ, nakon čega je izglasana vlada s tri ministra iz reda Hrvata, umjesto dotadašnja dva ministra.

Samostalni zastupnik iz reda Hrvata Ivo Tadić iz Žepča referirao se na izlaganje “svog kolege Penića”, s kojim je donedavno bio u istom zastupničkom klubu, navodeći da su ovo sve napravili Penićevi “mentori iz Žepča”.

On je istakao da je donošenje izmjena i dopuna Zakona o Vladi ZDŽ, od strane prethodne većine, bio “trenutak kada je HDZ morao napustiti parlamentarnu većinu i povući iz vlasti svoja dva ministra”. Najavio je kako će nastaviti boriti se za interese Hrvata iz cijele županije.

Osim mandarata Pivića, novi članovi Vlade ZDŽ su: Mirza Mušija iz Kaknja (ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta), Emir Vračo iz Visokog (ministar unutarnjih poslova), Nebojša Nikolić iz Zenice (ministar pravosuđa i uprave), Jasmin Čajić iz Tešnja (ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva), Adnan Šabani iz Zenice (ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša) i dr. Aida Salčinović iz Zenice (ministrica zdravstva), koji su prijedlog Kluba samostalnih zastupnika “Amela Granić i Alen Kapković” te dr. Antonio Šimunović iz Žepča (ministar rada, socijalne politike i izbjeglica), koji je prijedlog samostalnog zastupnika Ive Tadića iz Žepča.

U vladi ostaju dosadašnji kadrovi Demokratske fronte – ministrica financija Dženana Čišija iz Visokog te ministar za boračka pitanja Adnan Sirovica iz Maglaja, kao i kadar NES-a, dosadašnji ministar privrede Samir Šibonjić.

 

hms.ba  / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)