KONAKOVIĆ/Banja Luka je divna ali sjedište drugostupanjskog Suda BiH treba biti u Istočnom Sarajevu

Vrijeme:1 min, 20 sec

 

“Banjaluka je divna, ali sjedište drugostupanjskog suda BiH treba biti u Istočnom Sarajevu”, izjavio je predsjednik NIP-a Elemedin Konaković, nakon neuspjelog sastanaka predstavnika vladajuće koalicije u BiH- HDZ BiH, Trojke i SNSD-a na kojem nije postignuta suglasnost o prijedlogu zakona o Sudu BiH. Predstavnici Trojke insistirali su da sjedište Apelacijskog odjeljenja Suda BiH bude Istočno Sarajevo, a predstavnici SNSD-a u Banja Luci.

Konaković je dodao da će i danas zastupnici pokušati s ministrom Bunozom definirati pitanje nadležnosti koje je za Trojku krucijalno i pitanje sjedišta, za koje je Konaković rekao da nije praktično da bude u Banja Luci..

– Naravno da to pitanje nema nikakve veze prema Banjaluci, jednom prelijepom gradu koga volim i koji je neupitno za nas važan”, rekao je lider NIP-a Elmedin Konaković.

Prema njegovim riječima krucijalno će biti mogu li se partneri fokusiraju oko onoga oko čega se slažu.

“Mislim da će EU za razliku od Dodika biti konkretnija, i da bi veliki paket podrške bio značajan za sve stanovnike Bosne i Hercegovine. Razgovarao sam u Sloveniji s predstavnicima Srbije, koji kažu da bi taj paket podrške podigao BDP Srbije za 1,5%, zamislite kakav bi to impakt imao na nas”, kazao je Konaković.

Dodao je da je važno usvojiti još preostalih nekoliko zakona, tako da ni “najtvrđi” u EU ne bi mogli reći-niste.

“Ako treba da prioritiziramo, najvažnija stvar za nas je učešće u ogromnom paketu podršku, naglašavam onaj dio koji se odnosi o pristupu jedinstvenom tržištu EU. On otvara priliku za domaće kompanije, a pogotovo za investitore”, kazao je Konaković.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)