Biden i Netanyahu razgovarali o naporima za oslobađanje Amerikanaca iz Gaze

Vrijeme:1 min, 8 sec

 

Američki predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Benjamin Netanyahu razgovarali su o naporima u lociranju i osiguravanju oslobađanja Amerikanaca za koje se vjeruje da su taoci u Gazi, priopćila je Bijela kuća.

Biden je izraelskom premijeru također naglasio “važnost fokusiranja na ono što dolazi nakon krize, kako bi se stvorio put za trajni mir između Izraelaca i Palestinaca, naglasili su Bijele kuće.

Biden je to izjavio i ranije na zajedničkoj konferenciji za medije s australskim premijerom Anthonyjem Albaneseom, rekavši da je američka potpora izraelskoj obrani čelično čvrsta, no da obje strane trebaju razmisliti o putu prema naprijed u regiji jednom kad se kriza u Gazi razriješi.

– Izraelci i Palestinci jednako zaslužuju živjeti jedni pored drugih u sigurnosti, dostojanstvu i miru, rekao je Biden.

Netanyahu u izvanrednom obraćanju najavio kopnenu invaziju na Gazu

Biden je na konferenciji za medije ocijenio i da je jedan od razloga zašto su militanti Hamasa napali južni Izrael taj da spriječe normalizaciju odnosa između Izraela i Saudijske Arabije.

Između ostalog je rekao i da “nema povjerenja” u brojku o više od 6.500 poginulih od izraelskih napada na Pojas Gaze, uključujući 2.700 djece, koju iznosi tamošnje ministarstvo zdravstva.

– Nemam pojma govore li Palestinci istinu o tome koliko je ljudi ubijeno. Siguran sam da su ubijeni i nevini, a to je cijena vođenja rata, rekao je Biden.

 

vijesti.hrt.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)