Zapad osuđuje iranski napad “bez presedana” na Izrael, Rusija zabrinuta

Vrijeme:1 min, 13 sec

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen osudila je iranski napad bez presedana na Izrael i pozvala sve strane da pokažu razboritost, a njoj su se pridružili brojni zapadni čelnici dok je Rusija “izrazito zabrinuta”, javljaju u nedjelju agencije.

NATO se također pridružio “osudi eskalacije od strane Irana koji je u subotu izveo napad bez presedana protiv Izraela” i pozvao na “suzdržanost kako sukob na Bliskom istoku ne bi izmakao kontroli”.

Emmanuel Macron je “najsnažnije osudio napad Irana bez presedana na Izrael” i pozvao strane na suzdržanost te potvrdio francusku “predanost sigurnosti Izraela”.

Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani je rekao da zemlje članice G7 rade na tome da se izbjegne još gora vojna kriza te da će poslati poruku Izraelu da pokaže razboritost kako ne bi došlo do pogoršanja situacije.

Premijerka Giorgia Meloni je također “osudila iranski napad na Izrael” i izrazila “veliku zabrinutost zbog daljnje destabilizacije regije”.

U nedjelju popodne će biti održana sjednica Vijeća sigurnosti na izraelski zahtjev.

Rusija, koja ima bliske odnose s Iranom, u nedjelju je priopćila da je izrazito zabrinuta zbog iranskih napada na Izrael i pozvala sve strane da pokažu suzdržanost, dodajući, međutim, da će napetosti ostati sve dok se ne riješi izraelsko-palestinski sukob.

Kremlj se tek treba javno oglasiti o direktnom napadu Irana na Izrael.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev smatra da bi rat između Izraela i Irana pogoršao izglede Joe Bidena za pobjedu na predsjedničkim izborima u studenom.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)