Međunarodni sud odbio narediti Njemačkoj da prekine izvoza oružja Izraelu

Vrijeme:1 min, 31 sec

 

Suci Međunarodnog suda pravde u utorak su odlučili da neće izadti hitni nalog Njemačkoj da prekine izvoz oružja u Izrael, ali su istaknuli da su i dalje duboko zabrinuti zbog stanja u Gazi.

Međutim, sud nije odobrio zahtjev Berlina da se slučaj odbaci.

Nikaragva je od suda poznatog kao Svjetski sud, zatražila da naredi Njemačkoj prekid izvoza oružja u Izrael i nastavak financiranja UN-ove agencije za palestinske izbjeglice UNRWA, argumentirajući svoj zahtjev postojanjem ozbiljnog rizika od genocida u Gazi.

Sud je odbio izdati bilo kakvu naredbu uz obrazloženje da trenutne okolnosti koje je predstavila Nikaragva nisu takve da sud treba izdati hitne mjere. “Sud je i dalje duboko zabrinut zbog katastrofalnih životnih uvjeta Palestinaca u Pojasu Gaze, posebno s obzirom na dugotrajan i rasprostranjen manjak hrane i drugih osnovnih potrepština”, rekao je predsjedavajući sudac Nawaf Salam.

Njemačka je jedan od najvećih izraelskih saveznika od Hamasova napada 7. listopada prošle godine i jedan od najvećih izraelskih opskrbljivača oružjem. Po podacima ministarstva gospodarstva, u 2023. isporučila mu je oružje i vojnu opremu vrijednu 326,5 milijuna eura.

Pravna savjetnica njemačkog ministarstva vanjskih poslova Tania von Uslar-Gleichen rekla je sucima Međunarodnog suda pravde (ICJ) početkom travnja da je tužba Nikaragve preuranjena, utemeljena na slabim dokazima i da bi trebala biti odbačena jer sud nije nadležan. Istaknula je da se njemački izvoz oružja pažljivo nadzire kako bi se osiguralo poštivanje međunarodnog prava.

Odvjetnik Njemačke, Christian Tams, rekao je sudu da je od 7. listopada 98 posto izvoza oružja Izraelu činila opća oprema poput prsluka, kaciga i dalekozora. U četiri slučaja u kojima je bio odobren izvoz oružja, tri su se odnosila na oružje koje nije namijenjeno za borbe poput streljiva za obuku, rekao je.

Konačnu presudu ICJ-a moglo bi se čekati godinama i sud nema ovlasti da nametne njezinu provedbu.

 

dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)