Dva ukrajinska vojnika izbodena na smrt u Njemačkoj

Vrijeme:1 min, 53 sec

 

Nakon ubojstva dvojice ukrajinskih vojnika, koji su se nalazili na rehabilitaciji u Njemačkoj, priveden je jedan Rus. Tužilaštvo u Münchenu ne isključuje političku pozadinu. Ima li ubojstvo veze s ratom u Ukrajini?

Prema informacijama iz Kijeva, dvojica Ukrajinaca koji su nasmrt izbodena u mjestu Murnau u njemačkoj saveznoj zemlji Bavarskoj, bili su vojnici. Kako je priopćilo ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova, oni su u Njemačkoj, zbog ratnih povreda, bili na medicinskoj rehabilitaciji.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba naložio je svojim diplomatama da pažljivo prate slučaj i da održavaju stalni kontakt s njemačkim sigurnosnim službama kako bi osumnjičeni za ubojstvo vojnika bio kažnjen kako to zakon nalaže, prenose ukrajinski mediji. Kuleba se zahvalio njemačkim vlastima što su brzo uhapsile 57-godišnjeg Rusa. Navodi se da je on ubio dvojicu Ukrajinaca koji su u subotu pronađeni izbodeni u prostorijama tamošnjeg tržnog centra.

Cvijeće i ukrajinske zastave na mjestu zločina u mjestu MurnauCvijeće i ukrajinske zastave na mjestu zločina u mjestu Murnau
Na mjestu zločina, u dvorištu tržnog centra u mjestu Murnau, uz svijeće i svijeće piše: “Ukrajinci ovog okruga u dubokoj tuzi osuđuju ovaj zločin”Foto: Constanze Wilz/dpa/picture alliance
Veza s ratom u Ukrajini?

Tužiteljstvo u Münchenu je u međuvremenu preuzelo istragu. Glasnogovornik tužiteljstva rekao je da se ne može isključiti politička motivacija za zločin. Za ovaj slučaj nadležna je Bavarski središnji ured za borbu protiv ekstremizma i terorizma (ZET). Policija je ranije priopćila da za sada nema dokaza da je zločin povezan sa ruskim agresorskim ratom protiv Ukrajine. Stotine tisuća Ukrajinaca i Rusa živi u Njemačkoj.

Ubijeni vojnici, stari 23 i 36 godina, bili su smješteni u okrugu Garmisch-Partenkirchen. Prema navodima istražitelja, smrt je nastupila nakon uboda nožem – stariji je preminuo odmah, na mjestu zločina, a mlađi ubrzo nakon toga u bolnici. Istražni sudac izdao je u nedjelju nalog za hapšenje zbog počinjenog dvostrukog ubistva.

Prema dosadašnjim saznanjima, čini se da su se trojica muškaraca, dvojica iz Ukrajine i osumnjičeni za ubojstvo iz Rusije poznavali, rekao je glasnogovornik policije. “Imamo izjave svjedoka da su tri umiješane osobe već ranije viđene zajedno. Postoje indicije i da je u igri bilo puno alkohola. To sve treba razjasniti”, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Bavarske Joachim Herrmann za javno pravni servis Bayerischer Rundfunk.

 

dw.com/hr/Hrvatsko nebo