Ovo su rezultati istraživanja preferencija birača tri dana uoči parlamentarnih izbora u Hrvatskoj

Vrijeme:1 min, 14 sec

U Dnevniku Nove TV su objavljeni rezultati predizbornog istraživanja o raspoloženju birača tri dana uoči parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. Prema tim istraživanja najviše zastupničkih mandata (60) osvaja HDZ, skoro 20 više od SDP-a. Domovinski pokret Ivana Penave je na trećem mjestu s 15 zastupničkih mandata, četiri manje (11) ima zeleno-lijeva stranka Možemo, dok je Most na 5 mjestu s 9 mandata, piše Hrvatski Medijski Servis.

Ukupni rezultati
1. HDZ i partneri – 60 mandata
2. SDP i partneri – 41 mandat
3. DP i partneri – 15 mandata
4. Možemo – 11 mandata
5. Most i partneri – 9 mandata
6. IDS i partneri – 2 mandata
7. Nezavisna platforma Sjever – 1 mandat
8. Fokus i Republika – 1 mandat

U ove rezultate nije uključena 11 izborna jedinica ( BiH i dijaspora) iz koje se biraju 3 zastupnika i 12 izborna jednica (nacionalne manjine) koja daje 8 zastupnika. Hrvatski sabor ukupno ima 151 zastupnika, što znači da je za izbor vlade potrebno osigurati podršku najmanje 76 zastupnika, piše HMS.

Nova TV je istraživanje naručila od agencije IPSOS, koja je telefonskim anketiranjem ispitala reprezentativni uzorak od 600 ispitanica i ispitanika, i to od 4. do 13. travnja. Greška na ovakvom uzorku po izbornoj jedinici iznosi 4 posto.

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj održavaju se u srijedu 17. travanja, dok će izbori u 11. izbornoj jednici biti organizirani dva dana- 16 i 17. travnja. U utorak 16. travnja je predizborna šutnja, što znači da je ponedjeljak posljednji dan predizborne kampanje.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)