CIA: Nasilni sukobi mogli bi u BiH ove godine nadvladati mirovne misije!

Vrijeme:1 min, 18 sec

 

Zapadni Balkan vjerojatno će se suočiti s povećanim rizikom od lokaliziranog međuetničkog nasilja tijekom 2024., ali će sukob biti “lokaliziran” – tj. ograničen na određeno područje, a ne proširen na širu regiju – upozoreno je u najnovijem godišnjem izvještaju Ureda direktora Nacionalne obavještajne službe (ODNI) Sjedinjenih Država. Glavna američka vanjska obavještajna služba jest CIA, a ODNI se služi podatcima i procjenama i nje i ostalih obavještajnih službi.

 

Opsežan dokument analizira nekoliko područja, između ostaloga globalne odnose SAD-a sa zemljama poput Kine, Rusije, Irana i Sjeverne Koreje, trenutne sukobe u svijetu, ali i pojave poput migracija, trgovine ljudima, terorizma.

Tzv. Zapadni Balkan, konkretno Bosna i Hercegovina i Kosovo, spominju se u poglavlju ‘Sukobi i nestabilnost’, a upozorava se kako bi nacionalistički lideri mogli pogoršati napetosti, dok će vanjski akteri iskoristiti etničke razlike kako bi “povećali ili zaštitili svoj regionalni utjecaj ili osujetili širu integraciju Balkana u EU ili euroatlantske institucije”.

Izvještaj je, kako prenosi N1, imenovao predsjednika Republika Srpska Milorada Dodika kao prijetnju, te moguće posljedice njegovih potencijalnih koraka.

“Vođa bosanskih Srba Milorad Dodik poduzima provokativne korake kako bi neutralizirao nadzor međunarodne zajednice u BiH i osigurao de facto odcjepljenje za Republiku Srpsku. Njegovo djelovanje moglo bi potaknuti vođe bošnjačkog (bosansko-muslimanskog) stanovništva da osnaže vlastite kapacitete da zaštite svoje interese i eventualno dovesti do nasilnih sukoba koji bi mogli nadvladati mirovne misije”, upozorava se u izvještaju.

Kada je u pitanju Kosovo, dokument spominje sukobe između srpskih nacionalista i kosovskih vlasti iz 2023. koji su doveli do stradanja i ranjavanja, uključujući i predstavnike NATO-a.

 

HMS/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)