NAVALNI PRIJE SMRTI NAJAVIO/“Doći će do seizmičkih promjena u Rusiji”

Vrijeme:2 min, 10 sec

 

Najpoznatiji ruski oporbeni političar Aleksej Navalni rekao je da će Rusija predsjednika Vladimira Putina jednoga dana propasti zajedno s postsovjetskom elitom, koju je opisao kao korumpiranu, gladnu vlasti i dvoličnu. Navalni (47), bivši odvjetnik koji se probio u politici prije više od deset godina kritizirajući Putinovu elitu i raširenu korupciju, nalazio se u zatvoru oko 60 kilometara sjeverno od Arktičkog kruga.

“Poligamisti su postali konzervativci u našoj zemlji. Članovi Komunističke partije Sovjetskog Saveza sada su pravoslavci. Vlasnici ‘zlatnih putovnica’ i offshore računa sada su agresivni domoljubi”, objavio je Navalni na društvenim mrežama uz pomoć svojih pristaša. “Laži, laži i same laži”, rekao je. “Propast će i raspasti se. Putinova država nije održiva. Jednoga dana pogledat ćemo na njegovo mjesto i njega neće biti.”

Navalni, koji je osuđen na zatvor do svoje 74. godine, upozoravao je da Putinovu Rusiju vode “lopovi i kriminalci” i da će jednoga dana doći do seizmičkih promjena i pobune. Ruske vlasti odbacile su njegove kritike kao besmislice i tvrde da su on i njegove pristaše ekstremisti povezani s CIA-om koji žele posijati razdor u Rusiji.

Tko je bio Aleksej Navalni?

Bivši odvjetnik i političar nacionalističkog usmjerenja Aleksej Navalni potaknuo je prosvjede 2011. i 2012. u Rusiji te je vodio protiv izborne prijevare i korupcije u vladi, istražujući Putinov najuži krug i dijeleći nalaze u videozapisima koji su prikupili stotine milijuna pregleda.

Vrhunac njegove političke karijere došao je 2013., kada je osvojio 27% glasova na izborima za gradonačelnika Moskve za koje je malo tko vjerovao da su slobodni ili pošteni. Godinama je ostao trn u oku Kremlju, pa je tako između ostalog otkrio da je palača na Crnom moru izgrađena za Putinovu osobnu upotrebu. Razotkrio je i vile i jahte koje je koristio bivši predsjednik Dmitrij Medvedev.

Godine 2020. Navalni je pao u komu tijekom leta iznad Rusije. Ispostavilo se da ga je nervnim otrovom novičokom otrovala ruska sigurnosna služba FSB te je prebačen na liječenje u Njemačku. Oporavio se i vratio u Rusiju u siječnju 2021., gdje je uhićen zbog kršenja uvjetnog otpusta i osuđen na prvu od nekoliko zatvorskih kazni.

“Pozlilo mu je nakon šetnje”

“Danas se u kaznenoj koloniji broj 3 osuđenih A.A. Navalni osjećao loše nakon šetnje te je gotovo odmah nakon toga izgubio svijest. Na lice mjesta odmah je pozvan tim hitne medicinske pomoći, koji je brzo stigao. Poduzete su sve mjere oživljavanja, ali nisu dale pozitivan rezultat. Liječnici hitne pomoći potvrdili su smrt osuđenika”, stoji u objavi ruske zatvorske uprave o smrti Alekseja navalnog.

Ruska režimska državna agencija Tass navodi da je pokrenuta istraga Navalnijeve smrti.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)