Hutijevci tražili od Rusije pritisak na SAD i Izrael da okončaju rat u Gazi

Vrijeme:59 sec

Službeni glasnogovornik Hutijeva pokreta Mohamed Abdulsalam, sastao se sa zamjenikom ministra vanjskih poslova i posebnim izaslanikom ruskog predsjednika za Bliski istok i Afriku, Mihailom Bogdanovim, priopćile su obje strane.

Glasnogovornik hutijevaca Abdulsalam sastao se, tijekom rijetkog posjeta Moskvi, kao šef delegacije grupe sa zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova Mihailom Bogdanovim kako bi razgovarali o izraelskom ratu u opkoljenoj Gazi.

Abdulsalam je rekao da se na sastanku s Bogdanovim razgovaralo o američkim i britanskim udarima na Jemen, potvrđujući da je hitnije da Sjedinjene Države “zaustave agresiju na pojas Gaze i tamo isporuče humanitarnu pomoć nego da militariziraju Crveno more”.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je u međuvremenu “snažno osudilo” američke i britanske udare tijekom razgovora s hutijevcima, rekavši da su “sposobni destabilizirati situaciju na regionalnoj razini”.

Hutjevci su od sredine studenog pokrenuli napade na, kako kažu, brodove povezane s Izraelom koji prelaze Crveno more u pokušaju da izvrše pritisak na Izrael da prekine svoju brutalnu opsadu i rat u Gazi, ugrožavajući trgovinu kroz komercijalno vitalnu rutu.

Rusija posljednjih godina pokušava ojačati svoj položaj na Bliskom istoku i ima sve veće veze s Iranom, glavnim pokroviteljem hutihevaca, koji ih opskrbljuje raketnim i drugim oružjem.

 

dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)