”Nepokolebljivi branitelj” s 90.000 angažiranih vojnika vježba obranu, Putin odgovorio posjetom Kalinjingradu

Vrijeme:3 min, 2 sec

Prema zapovjedništvu savezničkih snaga u Europi, američki desantni brod Gunston Hall napustio je svoju luku u Norfolku u američkoj saveznoj državi Virginiji kako bi započeo putovanje prema Europi.

Time je NATO počeo svoju najveću vojnu vježbu od hladnoga rata, a koju je Rusija ocijenila kao dokaz povratka NATO-a na doktrinu iz hladnoga rata.

Prema zapovjedništvu savezničkih snaga u Europi, američki desantni brod Gunston Hall napustio je svoju luku u Norfolku u američkoj saveznoj državi Virginiji kako bi započeo putovanje prema Europi. I jedna kanadska fregata također će uskoro zaploviti iz Halifaxa prema Europi.
Ukupno će 90.000 vojnika sudjelovati u velikoj vojnoj vježbi nazvanoj Steadfast Defender (Nepokolebljiv branitelj) koja će trajati do kraja svibnja. Raspoređivanje će uključivati 16.000 pripadnika britanske vojske koji će biti smješteni u istočnoj Europi od veljače do lipnja. Do sada je potvrđeno i sudjelovanje 15.000 poljskih, 10.000 njemačkih te 5000 nizozemskih vojnika. U vježbi sudjeluju sve članice NATO-a, 31 država, kao i kandidat za pristupanje Švedska. Uključeno je više od 50 brodova, 80 borbenih zrakoplova i helikoptera te oko 1100 različitih borbenih vozila. I Hrvatska je uključena u vježbe s još neobjavljenim brojem vojnika i tehnikom.

Tijekom vježbe Steadfast Defender 2024. održat će se nekoliko “lokalnih” manevara. Njemačka je najavila vježbu Quadriga 2024. podijeljenu u četiri manevra od sredine veljače do svibnja, a tijekom kojih bi se uvježbavali svi rodovi njemačke vojske. I Poljska će održati nacionalne manevre Dragon-24 od 25. veljače do 14. ožujka uz sudjelovanje zemalja saveznica. I cijeli niz drugih manevara izvodi se u sklopu Steadfast Defendera.
Tijekom drugog dijela vježbe Steadfast Defender poseban fokus bit će na raspoređivanju NATO snaga za brzo djelovanje u Poljskoj, na istočnom krilu saveza. Druga glavna mjesta vježbi bit će baltičke zemlje, koje se smatraju najizloženijima potencijalnom ruskom napadu, Njemačka – središte za pristigla pojačanja – i zemlje na rubovima saveza poput Norveške i Rumunjske.

Pojačanje će se dogoditi tijekom “simuliranog scenarija sukoba u nastajanju s gotovo jednakim protivnikom”, rekao je američki general Christopher Cavoli, zapovjednik savezničkih snaga u Europi.

Prema informacijama koje je primila njemačka novinska agencija DPA, scenarij za vojnu vježbu bit će ruski napad na saveznički teritorij, što bi spadalo pod članak 5. Sjevernoatlantskog ugovora, prema kojem se napad na jednu članicu Saveza smatra napadom na sve članice. Najveće vježbe NATO-a od kraja hladnog rata održale su se 2018., uglavnom u Norveškoj, a u njima je sudjelovalo oko 51.000 vojnika.

Ruska raketna baza

– Vježba ovakvih razmjera označava konačan i neopoziv povratak NATO-a na sheme hladnog rata, kada se proces vojnog planiranja, resursi i infrastruktura pripremaju za sukob s Rusijom. Ove vježbe još su jedan element hibridnog rata koji je Zapad pokrenuo protiv Rusije – rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksander Gruško.

I dok NATO počinje svoju vježbu, ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je jučer u radni posjet Kalinjingradu, ruskoj eksklavi koja se smjestila između članica NATO-a Poljske i Litve.
Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da su “militarističke izjave” koje dolaze iz baltičkih zemalja rizik za Kalinjingrad. Naglasio je da namjera Putinova posjeta nije poslati poruku NATO-u. Ruska je vojska u Kalinjingrad navodno još 2015. prebacila puno raketa Iskander-M kakve sada koristi i u ratu u Ukrajini. Te rakete imaju mogućnost nošenja nuklearnih bojnih glava, a dometa su 400 km.

 

vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)