Karaganov: „Upotreba taktičkoga nuklearnog oružja protiv europskih zemalja spriječit će III. svjetski rat“!

Vrijeme:4 min, 26 sec

 

„Upotreba taktičkoga nuklearnog oružja protiv europskih zemalja spriječit će III. svjetski rat; da sam u Putinovim cipelama, ja bih to učinio; SAD ne će priskočiti Europi upomoć“. To su udarne poruke ruskog politologa i bivšeg savjetnika predsjednika Jelcina i Putina Sergeja Karaganova, iznesene u intervjuu za Russia Today 24. lipnja, koje po ocjeni promatrača imaju težinu i izazivaju dodatnu zabrinutost. Njegove izjave u tom smislu donijeli su krajem lipnja i neki drugi mediji, a mi ih prenosimo kako ih je posredovao „MEMRI TV“.

Još 13. lipnja prof. Karaganov objavio je članak sa sličnim porukama, prikazan u „MEMRI Special Dispatch br. 10674.

„Prije ili poslije, morat ćemo upotrijebiti neku vrstu oružja dugog dometa ako NATO nastavi svoj rat protiv Rusije služeći se Ukrajincima kao topovskim mesom – za sada, oni se bore do posljednjeg Ukrajinca“, rekao je uz ostalo Karagonov.

Karaganov je jedan od osnivača i predstojnik Vijeća za vanjsku i obrambenu politiku, koje ima sjedište u Moskvi. On je sada u svojim izjavama priznao da je upotreba nuklearnog oružja „stravičan izazov“, „stravičan izbor“ za Rusiju gledano moralnomjerno, no da bi se preventivnim nuklearnim udarom „spasilo čovječanstvo“.

„Moralnomjerno“, uporaba nuklearnog oružja „ranila bi nas, ili bilo koga tko ga upotrijebi, no ponekad morate donijeti odluku. Slavna Dostojevskijeva odluka – hoćete li žrtvovati dijete da spasite čovječanstvo … To je filozofski gledano strašan izbor, no odlučio sam postati nepopularan odabravši spasiti čovječanstvo“, tumači ruske dvojbe Karaganov.

On vjeruje da SAD ne bi uzvratio nuklearnim udarom ako bi Rusija nuklearnim oružjem napala neke europske zemlje. Procjenjuje da po „američkoj nuklearnoj strategiji“ SAD ne bi preuzeo rizik nuklearne osvete prema Rusiji ako bi ona upotrijebila nuklearno oružje protiv europskih zemalja. Ujedno smatra da „Zapad“ mora biti kažnjen zato što se služi „bratskim“ ukrajinskim narodom kao topovskim mesom u svojoj vojnoj kampanji protiv Rusije.

„Griješili smo tolike godine time što nismo zaustavljati širenje NATO-a, zato što je to dovelo do rata. Govorio sam tijekom 25 godina – i neki drugi isto tako – da će ako se ne zaustavi ono dovesti do rata. Sada govorim da će ako se defenzivni ekspanzionizam i agresija Zapada ne zaustave to dovesti do III. svjetskog rata. Bio sam u pravu što se tiče prvoga predviđanja, a i mnogi drugi, i nadam se da će nam moj glas, koliko god bio slab, pomoći da izbjegnemo nuklearni rat u Europi, gdje se velik rata već događa, i [da ćemo izbjeći] još gore od toga, III. svjetski rat, nuklearni svjetski rat koji bi dokrajčio čovječanstvo i ostavio radioaktivne ruševine kao njegove ostatke. A on je stvarna mogućnost“, dramatičnim tonom protumačio je svoje stajalište Karaganov.

Zatim je još jednom istaknuo kako se nada da do takva rata ne će doći, no odmah zatim iznova se prebacio na žestoku kritiku „Zapada“, koji po njegovu mišljenju „gubi svako strateško mišljenje, kakvo je imao stoljećima“, što će mu se osvetiti. „Oni su očajni i neodgovorni, a političko vodstvo većine zapadnih zemalja već je nekoliko desetljeća u propadanju.“

Upitan od voditelja misli li da Članak 5 NATO-a, koji obvezuje države članice da solidarno priskoče u pomoć svakoj koja bude napadnuta, samo zavaravanje, Karaganov je uz ostalo odgovorio:

„Prilično sam siguran da će ako američki predsjednik odluči upotrijebiti nuklearno oružje protiv Rusije u ’obrani’ Europe to značiti da je on luđak ili da mrzi Sjedinjene Države. Nadam se da ne će doći taj čas u kojem bi takav luđak bio instaliran u Bijelu kuću, no možemo zorno vidjeti kako je godinama to propadanje razine američke elite, pa tako i onih u Bijeloj kući, posve očito, pa ne možemo znati tko će biti ondje za pet ili osam godina.“

„Govorio sam unatrag više desetljeća zapadnim kolegama da … se nikada ne ćemo boriti na našem vlastitom teritoriju. Pa se tako sada borimo na Ukrajinskom ozemlju, što naravno slama moje srce, budući da su oni zaluđeni, a mnogi od njih postaju ultranacionalisti pa čak i neonacisti, no oni su ipak bratski narod. No ne ćemo se žalostiti kada udarimo po onim zemljama koje podupiru Ukrajince i njima se službe kao topovskim mesom“, zaključio je Karaganov.

U međuvremenu, rusko taktičko nuklearno oružje, dometa do 500 kilometara, već je raspoređeno u Bjelorusiji. Nuklearne bojeve glave otprije su raspoređene u ruskoj eksklavi na Baltičkom moru Kalinjingrad, između Poljske i Litve. Kao neposredna prijetnja spominje se nuklearna elektrana Zaporižja na Dnjepru uzvodno od Hersona. Nju su ruske okupacijske snage napustile krajem lipnja, a i stručnjacima koji ondje rade preporučili su da ju napuste do 5. srpnja. Šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilo Budanov upozorio je 3. lipnja da su četiri od šest reaktora minirani te da bi ruske snage mogle hotimice ili slučajno aktivirati eskploziv, a za to okriviti ukrajinsku stranu. Detoniranje reaktora dovelo bi do istjecanja radioaktivnosti i time do nuklearne havarije. Osim toga, nakon miniranja brane Kahovka na Dnjepru ugroženo je napajanje jezera koje služi za hlađenje nuklearnih reaktora u toj elektrani, što bi moglo dovesti do taljenja nuklearne jezgre, s katastrofalnim posljedicama, gorima od one iz nuklearke Čornobilj g. 1984. Zaporižja je pojedinačno najveća nuklearka u Europi.

Povezano:

Russia’s dangerous nuclear consensus

Šiljo: Što će se dalje događati u Ukrajini?

Šiljo: Rusija ima i dalje više vojnih i drugih aduta, Putin jest u škripcu, ali je i Zelenski u teškom položaju

 

MEMRI TV/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)