‘Trojka kopira SDA, žele ucjenjivati Hrvate s pozicijom suca u Ustavnom sudu BiH’

Vrijeme:1 min, 33 sec

 

Bosna i Hercegovina kao da je pretplaćena na konstantnu političku krizu. Umjesto očekivanih reformi dobili smo nove podjele i svađe zbog Ustavnog suda BiH. Prema svemu sudeći čeka nas vrelo političko ljeto.

Preko Bosne i Hercegovine se prelamaju puno veće geopolitičke silnice, stava je politolog Danijel Vidović. Ističe kako je očigledno da je još uvijek aktualna priča o ruskom utjecaju preko Republike Srpske, što bi moglo dovesti do ciparskog scenarija u našoj zemlji. prenosi rtv-hb.com.

„Upravo kad smo pomislili da se politička situacija u BiH smiruje, kad smo pomislili da smo pronašli racionalan način da političke tenzije ostavimo po strani i da krenemo naprijed, dogodila se ova kriza koja doista prijeti eskalacijom u nešto puno veće“, kazao je Vidović.

Iza kulisa nove krize krije se određena politička tržnica, poručio je novinar Zoran Krešić.

„U pozadini postoji dosta pitanja koja se pokušavaju riješiti na ovaj način. Bojim se da će se kriza još više produbiti, osim u slučaju da se dogodi neka izvanredna intervencija npr. da netko pokuša uhititi ili maknuti gospodina Dodika s političke scene, što također ne bih isključio“, rekao je Krešić.
Jedina pozitivna poruka sa sastanka u Konjicu je da će koalicijski partneri nastaviti razgovarati.

„Ne postoji nikakva druga mogućnost osim da se razgovora i pregovara o svim teškim pitanjima i temama. Vidite što se događa i u Federaciji sa stalnim pokušajima Trojke da kopira ono što je radila SDA, tj. žele ucjenjivati Hrvate s pozicijom suda u Ustavnom sudu što praktično ima istu rezultantu kao i ono što radi Dodik u RS-u“, istaknuo je Krešić.

Za vrijeme ljetnih mjeseci inače imamo političko zatišje. Ove godine nas očigledno očekuje vrelo političko ljeto, a ukoliko se uskoro ovaj problem ne premaši na jesen će naša zemlja umjesto napretka ponovno upasti u stagnaciju.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)