Predsjednik crnogorske skupštine zahtijeva rezoluciju o ’genocidu’ u Jasenovcu; opet se barata brojkom od 700.000 pobijenih

Vrijeme:4 min, 28 sec

 

Parlamentarna većina u crnogorskom parlamentu razgovarat će u ponedjeljak o podnošenju rezolucije o Jasenovcu, rečeno je Portalu RTCG (Radio-televizija Crne Gore). Predsjednik parlamenta Andrija Mandić rekao je da će politički predstavnici srpskog naroda predložiti Rezoluciju o Jasenovcu. Ta rezolucija bit će predložena parlamentu Crne Gore, izvijestio je u subotu crnogorski portal AntenaM.

Sve to što se sada u Crnoj Gori vrlo je zamršeno i to mogu razumjeti samo dobri poznavatelji tamošnjih odnosa te političkih spletki i mimikrija, smatraju oni koji prate tamošnja zbivanja. Predsjednik države Jakov Milatović odvojio se od svoga najbližeg partnera Milojka Spajića nedugo nakon što je ovaj postao predsjednikom vlade. U njegovoj vladi, koja rame uz rame s ’odmetnutim’ predsjednikom Milatovićem službeno govori da želi integraciju Crne Gore u EU, nema najradikalnijih prosrpskih i proruskih političara, ali je pristao na to da na čelo Skupštine njegova koalicija izabere Andriju Mandića, čelnika prosrpske i proruske koalicije.

Osim toga, Crna Gora članica je NATO-a, pa ima i pojačanu odgovornost prema toj organizaciji, a osobito SAD-u, koji je diplomatski, obavještajno i na druge načine prisutan i djelatan prema Crnoj Gori. Objektivna je procjena da različite prosrpske i proruske frakcije fingiraju međusobne razlike kako bi zavarale zapadne sile, svjesni kako ih njihove sankcije i druge mjere mogu skupo koštati.

Tko je Andrija Mandić, i kakvu igru igra?

Andrija Mandić crnogorski je političar srpskog porijekla, odnedavno kompromisni predsjednik Skupštine Crne Gore. ’Opozicionar’ na čelu zakonodavne vlasti. Bio je tijekom mnogih godina zastupnik u Skupštini Crne Gore. Čelnik je prosrpske i proruske koalicije Demokratska fronta (Demokratski front) i predsjednik je jedne od članica te koalicije, Nove srpske demokratije.

“Očekujemo stopostotnu potporu vlasti i opozicije” upravo iniciranoj rezoluciji o Jasenovcu, rekao je Mandić na Premijerskom satu prije nekoliko dana.

Po neojugoslavenskog glasila iz Beograda “Balkan Insight”, čije pisanje prenose crnogorski mediji, Jasenovac pokazuje razmjere zločina koji su počinjeni u Hrvatskoj za vrijeme Drugoga svjetskog rata u ime nacije i države.

“Ustaški pokret zvao ga je koncentracijskim i radnim logorom. Ali od kolovoza 1941. do 22. travnja 1945. Jasenovac je bio logor smrti u kojem su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, etničke ili ideološke pripadnosti, bez optužnice i suđenja. Do sada je prikupljeno 83.145 imena žrtava. Najmanje 39.570 muškaraca, 23.474 žena i 20.101 djece mlađe od 14 godina umrlo je u kompleksu logora Jasenovac. Međutim, procjenjuje se da je konačan broj mnogo veći, te je vjerojatno da imena nekih žrtava nikada ne će biti poznata. Žrtve su uglavnom bili Srbi, Židovi i Romi, koji su progonjeni zbog svoje nacionalnosti i vjere, a i antifašisti”, piše u članku Balkan Insight, koji citira crnogorski portal AntenaM donoseći proširenu vijest o inicijativi o rezoluciji o Jasenovcu.

Neizravna potpora Srbiji, zbog rezolucije o Srebrenici u UN-u

U zaleđu svega jest potpora koju Srbija očekuje od prosrbijanske vlade i parlamentarne većine u Podgorici u protivljenju prihvaćanju rezolucije o Srebrenici u Općoj skupštini Ujedninjenih naroda. Crnogorski premijer Milojko Spajić, čelnik prosrpske, u vladajućoj koaliciji većinske stranke „Europa sad“, u skupštini je ovih dana rekao da će Crna Gora poduprijeti Rezoluciju o genocidu u Srebrenici na glasanju u UN-u, dakle protivno volji Beograda. No on je ujedno i, kako je rekao, za “rezoluciju o Jasenovcu”, koju je najavio prosrpski predsjednik skupštine i po svojoj tituli četnički vojvoda Andrija Mandić.

„Pošto je premijer Milojko Spajić pred cijelom crnogorskom javnošću priopćio da će podnijeti Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu, javno ga pozivam da dostavi prijedlog te rezolucije o genocidu do sljedećeg petka kako bismo po skraćenom postupku u skupštini osudili genocid nad srpskim, židovskim i romskim narodom u Jasenovcu“, rekao je pak Milan Knežević, jedan od najradikalnijih čelnih prosrpskih stranaka i skupina u Crnoj Gori. On smatra da je to dovoljno vremena za predlaganje rezolucije.

Oni opet o 700.000 pobijenih u Jasenovcu

Dakle, vlada Crne Gore nezadovoljstvo prosrpskih snaga zbog Srebrenice pokušava ublažiti donošenjem rezolucije o Jasenovcu, za koju i beogradski Balkan Insight kaže da sama po sebi nije prijeporna, ali da jest kontroverzna po „neznanstvenim“ podatcima koji se žele u nju unijeti, primjećuje podgorička AntenaM pozivajući se na beogradski medij. Taj medij prihvaća službene podatke uprave spomen-područja Jasenovac, a oni se kreću oko 83.000 pobijenih, ali odbacuje višestruko veće brojke koje se obično navode u izjava srpskih političara i ostalih.

Knežević je iznio kako očekuje da se u rezoluciji “evidentira” izmišljenu i fantastičnu brojku pobijenih u Jasenovcu. „S obzirom na to da za genocid u Jasenovcu nije potrebno raditi nikakva dodatna istraživanja i konzultacije sa stručnjacima te da su brojke od najmanje 700.000 ubijenih Srba, Židova i Roma istinite, neumoljive i užasavajuće, smatram da je sasvim dovoljno vremena da se rezolucija o genocidu u Jasenovcu i službeno formalizira“, kazao je velikosrbin Knežević.

Neki smatraju da ti unutarcrnogorski prijepori mogu dovesti i do političke krize, i do pada vlade. No to nije ni izgledno ni vjerojatno. Riječ je političkim igrama i igricama kojima se želi zavarati zapadne diplomate, ali sa zajedničkim ciljem, a taj u osnovi i neupitno odgovara protagonistima „srpskog svijeta“, bez obzira na međusobna stvarna ili hinjena trvenja crnogorskih političara, smatra izvrstan poznavatelj crnogorskih i unutarsrpskih politika s kojim je uredništvo Hrvatskog neba razgovaralo, a koji je želio ostati anoniman.

Naslovnica: Andrije Mandić, predsjednik Skupštine Crne Gore, prvi slijeva

Povezano:

Darko Daran Bašić: Milatović pobijedio Đukanovića – Crna Gora odlučila prihvatiti prevlast Srbije

Hrvatsko nebo

Odgovori