Parada pobjede ili poniženja/Tko je od stranih državnika došao u Moskvu?

Vrijeme:1 min, 16 sec

 

U Moskvi je danas održana vojna parada povodom 78. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu. Broj Putinovih kolega koji su pohodili ovaj događaj bio je mizeran, svega njih šestero. Prijašnjih godina paradu je pratila cijela plejada stranih dužnosnika. 

Naime, tokom današnjeg dana na Crvenom trgu uz Vladimira Putina stajali su predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev, predsjednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, zatim predsjednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev, predsjednik Kirgistana Sadyr Japarov i predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon, kao i armenski premijer Nikol Pašinjan, prenosi Nova.rs.
Lukašenko je godinama blizak Putinov suradnik. Kada je ruski predsjednik pokrenuo invaziju na Ukrajinu, među prvima je otvoreno stao na stranu Rusije. Zapravo, ruski tenkovi ušli su na ukrajinsko tlo preko bjeloruske granice. Dugo se nagađalo hoće li Lukašenko izravno uvući Bjelorusiju u rat slanjem svoje vojske u Ukrajinu, no zasad se to nije dogodilo.

Tijekom posljednje dvije godine Rusija i Bjelorusija provodile su zajedničke vojne vježbe mnogo češće nego prethodnih desetljeća. Osim toga, mnogi analitičari već godinama sugeriraju da je Lukašenkov “talački položaj” kamen temeljac njegova opstanka na vlasti.

Za usporedbu, 2015. godine, godinu dana nakon što je Rusija anektirala poluotok Krim, na mimohod u Moskvu došlo je mnogo više čelnika s Istoka i Azije, no bilo je i uglednika iz Europe, poput češkog predsjednika Miloša Zemana.

Pored njega, na svečanoj tribini bili su tada prisutni lideri nepriznatih Abhazije i Južne Osetije, zatim Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Brazila, Vijetnama, Egipta, Indije, Južnoafričke Republike, Kipra, Kine, Kube, Mongolije, Turkmenistana, ali i Srbije.

 

Večernji.ba/  https://www.vecernji.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)