Mostar uklonio ploče s nazivima ulica po ustaškim dužnosnicima, ostao zločinac i diktator Tito

Vrijeme:2 min, 52 sec

 

U skladu s Odlukom Gradskog vijeća Mostara  u Mostaru u utorak su, simbolično na Dan pobjede nad fašizmom i Dana Europe, započelo i s fizičkim skidanjem ploča s nazivima ustaških dužnosnika te postavljanjem novih, a o čemu je odluku Gradsko vijeće donijelo prošle godine.

Tako je umjesto ploče s imenom dr. Mile Budaka, ustaškog ministra NDH, postavljena ploče s imenom pjesnika Alekse Šantića. Također, uklonjene su ploče u nekadašnjoj ulici Vokića i Lorkovića,  a postavljena ploče s imenom hrvatskog pjesnika Tina Ujevića. U nekadašnjoj ulici Đure Spuževića, koja je preimenovana u Ulicu Ismeta Ice Voljevice, dok je u Ulici tabornika Ive Zelenike postavljena ploča s natpisom Ciglana. Ulica koja je nosila naziv po vitezu Rafaelu Bobanu, postavljena je ploča s imenom mostarskog svećenika fra Ljudevita Laste. Ulica nazvana Juri Francetiću, promijenjena je onu s imenom Humska ulica.

Odluku o uklanjanju spornih naziva pozdravile su tada administracije SAD-a, EU, Ureda visokog međunarodnog predstavnika, te država Izrael i Židovska zajednica u Mostaru, uz očekivanje da tako postupe i drugi broji gradovi u BiH koji imaju imena pripadnika četničkih i nacističkih pokreta, a prije svih Sarajeva i Banje Luke.

Iako je bilo inicijativa da se ukloni ulica s imenom zločinca i diktatora Josipa Broza Tita u Mostaru, ta inicijativa nije dobila podršku dvije trećine vijećnika u Gradskom vijeću Mostara.

Podsjećamo,  sporni nazivi ulica u Mostaru davno su trebale biti promijenjena i postojale su vrlo konkretne inicijative i predložena konkretna imena, ali ta ideja nije dobila dva puta potporu vijećnika u Gradskom vijeću Mostara, očito da se s Mostara ne skine krimen ustaških naziva i da se u određenom vremenskom razdoblju i političkom kontekstu to pitanje može povlačiti.

Bivši gradonačelnik Ljubo Bešlić (HDZ BiH), u dva mandata od 17 godina, tražio je na sjednici Gradskog vijeća Mostara da se u dnevni red uvrsti točka dnevnog reda o promjeni naziva tri ulice u Mostaru, a koja nose imena  ministra u Vladi NDH dr. Mile Budaka i ustaških časnika Jure Francetića, te Ante Vokića i Mladena Lorkovića.

Prijedlog tada stavljen je na glasovanje, a prilikom odlučivanja hoće li se ta točka uvrstiti na dnevni red ili ne, između ostalih, vijećnici SDP-a , SDA, Stranke za BiH, glasovali su protiv, dok su za uvrštavanje glasovali vijećnici HDZ-a BiH.

Nakon propale konkretne inicijative tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown zatražio je da se pitanje preimenovanja tih ulica mora riješiti do konkretnog roka. Sukladno zahtjevu visokog predstavnika i svom ranijem prijedlogu na sjednici Gradskog vijeća Bešlić je ponovo predložio izmjene naziva triju ulica.

No unatoč preporuci OHR-a i prijedlogu gradonačelnika Bešlića vijećnici nisu podržali ovakvu gradonačelnikovu inicijativu.

Vijećnik SDP-a Huso Kapić tada je ovakvu inicijativu da se promjene sporni nazivi ulica nazvao kozmetičkim promjenama i zatražio da se raspravlja o promjeni imena svih ulica u Mostaru, a na čemu je, inače Komisija za preimenovanje ulica, trgova i javnih objekata formirana od strane Vijeća radila skoro godinu dana, bez uspjeha.

Prilikom glasovanja koje je uslijedilo, prijedlog HDZ-a BiH da se promjene imena triju ulica u Mostaru koja nose imena ustaških časnika i ministara, nije tada dobio potrebnu potporu SDP-a BiH, SDA i Stranke BiH, tako da su ovi nazivi ulica ostali sve do novog saziva Gradskog vijeća. Ono što nije uspjelo tadašnjem predsjedniku Gradskog vijeća Mostara Muratu Ćoriću i gradonačelniku Ljubi Bešliću, uspjelo je njihovim nasljednicima predsjedniku Gradskog vijeća Salemu Mariću ( SDA) i prije svih, gradonačelniku dr. Mariju Kordiću (HDZ BiH).

 

hms.ba/  https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)