Opet živnula Hrvatska udruga Benedikt iz Splita

Vrijeme:1 min, 15 sec

 

Hrvatska udruga Benedikt (HUB), čije je sjedište u Splitu, organizira u ponedjeljak, 23. svibnja navečer dvije priredbe.

Prva je predstavljanje za Hrvatsku knjige “Djevojke na žrtveniku” povjesničarke Vesne Slobođan, koje će se održati u dominikanskom samostanu „na Pazaru“ u Splitu, Hrvojeva 2, s početkom u 18:45 sati. U knjizi se donose zapisi i dokumenti o tragičnim sudbinama 206 hrvatskih djevojaka u Drugom svjetskom ratu i poraću s područja istočne Hercegovine. Predstaviti će ju autorica Vesna Slobođan i nakladnik Stanislav Vukorep, a predstavljanje će moderirati Kristina Bitanga.

Odmah nakon toga, s početkom u 20 sati, u dvorani Nadbiskupijskog sjemeništa Split prikazat će se film “Bogdanovci između zvijezda”, u organizaciji HU Benedikt. Redatelj filma jest Stipe Majić-Pipe, koji je bio i branitelj Vukovara. Film je nastao po pripovijedi i scenariju posljednjeg zapovjednika Bogdanovaca Vinka Žanića i na osnovi izjava branitelja Bogdanovaca.

Ulazak je slobodan za sve zainteresirane.

Sudionike i nazočne pozdravite će novi predsjednik HUB-a Radoslav Zaradić. On će ujedno izložiti program djelovanja novog vodstva za mandatno razdoblje 2022.-2024.

HUB je u srijedu, 18. svibnja, organizirao znanstveno-stručni stol u dvorani dominikanskog samostana u Splitu prigodom 100. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Mnogo Splićana nazočilo je skupu.

Nakon dugo vremena stagnacije i pasivnosti, HUB se s novim vodstvom opet pokrenuo i dinamizirao. O ciljevima i svrhama udruge može se više doznati iz statuta prihvaćenoga na skupštini g. 2018. i iz ostalih priloga dostupnih na njezinu portalu:

https://hu-benedikt.hr/?cat=133

 

Hrvatsko nebo

Odgovori