Gerhard Schroeder napušta odbor ruskog diva Rosnefta

Vrijeme:56 sec

Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder daje ostavku na čelno mjesto nadzornog odbora ruskog naftnog diva Rosnefta, rekla je tvrtka u petak, nakon mjeseci kontroverzi zbog njegovih bliskih veza s Kremljem i ruskim tvrtkama.

Schroeder – koji se našao pod rastućim međunarodnim pritiskom otkad je Moskva pokrenula invaziju Ukrajine u veljači – rekao je da je za njega nemoguće da produži svoj mandat u odboru, rekao je Rosneft, iako nisu dali više detalja.

Njemački parlament Bundestag ukinuo je dio povlastica koje Gerhard Schroeder uživa kao bivši kancelar, javili su njemački mediji u četvrtak kada je i Europski parlament pozvao na sankcije protiv bivšeg šefa njemačke vlade.

Članovi Odbora za proračun njemačkog parlamenta ukinuli su financiranje ureda s osobljem na koje Gerhard Schroeder ima pravo kao bivši kancelar.

Schroeder, dugogodišnji prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina, bio je socijaldemokratski kancelar od 1998. do 2005. godine. Nakon što je napustio ured, počeo je raditi za ruske energetske divove Gazprom i Rosneft, među ostalima.

Također drži čelne pozicije u plinovodima Sjeverni tok i Sjeverni tok 2 koji spajaju Rusiju i Njemačku preko Baltičkog mora.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori