Svi svjesni da bez dogovora o izbornoj reformi klizimo u još dublju krizu

Vrijeme:3 min, 21 sec

 

Očekivanja uoči današnjih pregovora nisu velika, ali prilika za dogovor ipak postoji. Jasno je da će se rješenje za izbornu reformu morati tražiti u pregovorima i da tu ne postoji nikakva alternativa.

Što se može dogoditi

Nije isključeno da će se novom pokušaju iznalaženja rješenja za izbornu reformu priključiti čelnici još nekih parlamentarnih stranaka, ali prilično je izvjesno da barem danas na tom sastanku neće biti europske posrednice, ravnateljice Ureda za vanjske poslove EU-a Angeline Eichhorst. Njezin novi dolazak u BiH najavljen je ovih dana, ali prema neslužbenim informacijama, ona bi se u razgovore mogla ponovno uključiti tek ako se ispostavi da postoji priliku za dogovor domaćih političkih aktera.

Očekivanja pred današnje pregovore nisu velika, ali prilika za dogovor ipak postoji. Jasno je da će se rješenje za izbornu reformu morati tražiti u pregovorima i da tu ne postoji nikakva alternativa. Jedan od suorganizatora ili domaćina današnjih pregovora Elmedin Konaković dao je znakovitu izjavu jučer. On je još jednom ponovio kako je siguran da će opći izbori biti održani ove godine, ali da u slučaju izostanka dogovora postoji ozbiljna opasnost od “mostarizacije” Federacije BiH i BiH.

– Ja mislim da će izbori biti održani, imamo jamstvo i visokog predstavnika i međunarodne zajednice i svih drugih aktera i ja se ne bojim da će biti blokade izbora. Ono što se, međutim, može dogoditi je bojkot izbora od prostora koji poštuje volju HNS-a i to bi mogao biti ozbiljan problem u implementaciji izbora. To je pitanje funkcioniranja svih općinskih izbornih povjerenstava, biračkih odbora, birališta, brojanja glasova… Ja mislim da HNS bojkotom može napraviti probleme i sve sluti na “mostarizaciju” Federacije i Bosne i Hercegovine ako dođe do toga.

Postoji model, koji se prije primjenjivao, da ako nije bilo izabranih dužnosnika za Dom naroda, da se popunjavaju drugim, ali tu dolazimo do najozbiljnijeg političkog pitanja što za državu Bosnu i Hercegovinu znači bojkot države i njezinih institucija od jednog cijelog naroda. Trebamo sve učiniti da do toga ne dođe – izjavio je Konaković.

Ulozi su veliki

Nešto ranije odškrinuta vrata dogovoru u “sudačkoj nadoknadi” ostavili su i drugi pregovarači, uključujući Čovića i Izetbegovića.

– Pregovarači iz Neuma vrlo su jasno zaključili tko bi trebao još malo poraditi na tome da domaćim snagama dođemo do dogovora. Hoće li se to u idućim danima dogoditi, ne znam. Ja i ovim putem pozivam one koji su sudjelovali u pregovorima da izbjegnu taktiku očuvanja statusa quo, prebacivanja odgovornosti na druge i dobivanju na vremenu kako bi mogli ovladati još nekim pozicijama koje pripadaju legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda. Ovaj format s međunarodnim posrednicima je potrošen i to nam je stavljeno do znanja, ali svakako smo svjesni da je ovo nešto što prvenstveno mi unutar BiH moramo riješiti – ističe predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izrazio je optimističan stav na kraju neumske sesije razgovora te najavio mogućnost postizanja dogovora u Sarajevu.

– Svi su ulagali veliki, iskreni napor. Ugodno sam iznenađen odnosom predsjednika NiP-a, SBB-a i NES-a, jer smo imali zajednički stav. Pregovori nisu završeni, vjerojatno ćemo ih nastaviti sami. Ostvaren je integritet procesa, ono što će stvar učiniti transparentnim i svi smo tu suglasni. Stranci su nam jako pomogli, mislim da imamo 80 stranica raznovrsnih amandmana koje ćemo usvojiti. Svjedok sam da su svi učinili izuzetan napor i da smo vrlo blizu – rekao je tada Izetbegović.

Kolika je stvarna želja da se ostvari pomak i dođe do rješenja, pokazat će se vjerojatno već danas, iako ne treba isključiti ni nastavak razgovora o ovoj prevažnoj temi, posebno za Federaciju.

 

https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)