SZIJJARTO: Iz povijesti smo naučili kako u sukobu između Istoka i Zapada najviše ispaštaju države središnje Europe

Vrijeme:1 min, 4 sec

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjártó izjavio je kako ova država neće prihvatiti dodatne NATO trupe na njenoj teritoriji u sklopu jačanja vojnih kapaciteta NATO članica u kontekstu rusko-ukrajinske krize.

Iako su Sjedinjene Američke Države poslale dodatni kontingent vojnika u Poljsku i umunjsku, dok je Njemačka povećala broj vojnika u Litvi, Szijjártó ističe kako Mađarska neće dozvoliti dodatno gomilanje trupa na svojoj teritoriji.

“Ne nismo pristali na to i nećemo pristati jer već imamo NATO trupe u državi. To je mađarska vojska i ona je u stanju jamčiti sigurnost zemlje. Zbog toga nam ne trebaju nikakve dodatne trupe u Mađarskoj”, rekao Szijjártom za Euronews.

Između ostalog, mađarski šef diplomacije je rekao kako SAD, Europska unija i Rusija moraju nastaviti razgovore kako bi se mirno riješila kriza u Ukrajini i oko nje.

Također, naglasio je kako trenutna kriza budi sjećanja na Hladni rat i mnoga desetljeća u kojima su patili brojni narodi u Europi.

“Zato ne želimo da se ova vremena vrate. Tražimo i pozivamo međunarodnu zajednicu da dade sve od sebe kako bi se izbjegao povratak u Hladni rat. Nažalost, iz povijesti smo naučili kako u sukobu između Istoka i Zapada najviše ispaštaju države središnje Europe. Mi ne želimo da budemo gubitnici”, poručio je Peter Szijjártó.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)