LJUBIĆ: Deklaracija je pomak u razumijevanju situacije u kojoj se nalaze Hrvati u BiH

0

 

 

Hrvatski sabor je s 81 jednim glasom za, 4 suzdržana i 11 glasova protiv usvojio Deklaraciju o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini na prijedlog Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske kojim predsjeda zastupnik HDZ-a Božo Ljubić. On je kazao da Deklaracija označava pomak za Hrvatski sabor u razumijevanju situacije u kojoj se nalazi hrvatski narod u BiH. Također, ocijenio je jadnim da je  dio SDP-a, uvjetovao usvajanje Deklaracije priznavanjem da je Hrvatska komadala Bosnu i Hercegovinu, dijelila je i sudjelovala u njenoj  dezintegraciji.

 

Amandmane koje je uložio Most nezavisnih lista nazvao je stjecanjem političkih bodova na račun Hrvata iz BiH, a njihovo napuštanje Sabornice prilikom glasovanja o deklaraciji kukavičlukom.

“Jadno je da dio SDP-a, samo dio, uvjetuje usvajanje Deklaracije priznavanjem da je Hrvatska komadala Bosnu i Hercegovinu, dijelila je i sudjelovala u dezintegraciji BiH. Da smo to prihvatili, značilo bi da prihvatimo neutemeljenu presudu prema Gotovini i Markaču koju je Haški sud odbacio, isto tako neutemeljenu presudu prema Hrvatima u Haagu”, kazao je Ljubić.

Dodao je kako je riječ o strateškom interesu Republike Hrvatske, a odbacivanje dopisnog i elektronskog glasovanja za Hrvate u BiH na prijedlog Mosta ocijenio je logičnim zbog prirode i ciljeva same Deklaracije. Dodao je kako za to treba mijenjati Ustav RH.

“Da smo prihvatili amandman SDP-a, priznali bi da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH, sudjelovala u diobi te države, što je povijesna neistina, a to je potvrdio sud u Hagu i zato smo odbacili taj amandman kako bismo pokazali ispravnost Republike Hrvatske koja se od prvog dana zalagala za teritorijalnu cjelovitost i integritet BiH”, kazao je HDZ-ova zastupnik Branko Bačić.

Od Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP-a) Deklaracija traži da se jednom godišnje Saboru podnese izvješće o provedbi Deklaracije.

Glasovano je o ukupno 16 predloženih amandmana, od kojih je 8 dijelom ili u cijelosti usvojeno na prijedlog Socijaldemokratske partije (SDP).

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara