D. Čelan: Posavski Hrvati, ne nasjedajte na unitarističke manipulacije!

Vrijeme:10 min, 19 sec

 

 

Posavski Hrvati, ne nasjedajte na unitarističke manipulacije!

 

Kada Hrvati u javnom prostoru pokušavaju otvoriti pitanje ponovne uspostave Hrvatske Republike Herceg-Bosne, koja bi im de facto osigurala sva ustavna prava, koja im kao državotvornom narodu u Bosni i Hercegovini u potpunosti i pripadaju, od bošnjačkih unitarista, ali i svih mrzitelja Hrvata Bosne i Hercegovine, dolaze mnogi, u potpunosti neutemeljeni argumenti, kojima Hrvate u BiH žele uvjeriti, kako Herceg-Bosna nije dobro rješenje za njih. Jer eto, oni znaju bolje od Hrvata u BiH, koji tamo svakodnevno osjete sve nevolje, koje su povezane s Federacijom, pa si uzimaju nepripadajuće pravo, da govore u ime ponosnog hrvatskog naroda u BiH.

U tom uvjeravanju, svih tih mrzitelja Hrvatske Republike Herceg-Bosne, dolaze mnoge izmišljotine, i neutemeljeni argumenti, kojim Hrvate u BiH žele uvjeriti, da odustanu od svoje najsjajnije ideje, koja će uvjeren sam živjeti među hrvatskim narodom, sve dok živi i jedan Hrvat na svijetu. Međutim, nije mi poanta u ovoj kolumni obraćati se na sve neutemeljene teze odnosno argumente, koji imaju za cilj natjerati Hrvate, da odustanu od svoje ideje.

Bosanska Posavina okićena zastavama hrvatskog naroda u BiH povodom 25. obljetnice osnutka HRHB

Poanta je, u ovoj kolumni u potpunosti pobiti tezu bošnjačkih unitarista i svih mrzitelja Hrvatske Republike Herceg-Bosne, najsjajnije i najčišće ideje za vrijeme Domovinskog rata u BiH, da bi njeno ponovno utemeljenje imalo posve negativne posljedice za posavske Hrvate. Kako sada znam, da će se mnogi u ovom trenutku obraćati izjavama, kojima se to posavskim Hrvatima obraćam, kada su oni, posebice u RS-u svedeni na minimum, želim na to odgovoriti. To je naravno žalosna činjenica, da u Posavini trenutno živi jako mali broj Hrvata, međutim kada upotrebljavam izraz posavski Hrvati, mislim na sve Hrvate iz Posavine, koji su radi etničkog čišćenja morali napustiti svoje domove, bili to posavski Hrvati u Zagrebu, Austriji ili negdje drugo, svima se njima mora omogućiti, da se vrate na svoja ognjišta. Do sada međutim to samo ostaje na floskulama političara, koji za povratak posavskih Hrvata de facto ništa nisu učinili. Postoji međutim i problem, da se mnogi od posavskih Hrvata ne žele više vratiti na svoju rodnu grudu. No isto tako treba jasno i glasno naglasiti, kako bi Herceg-Bosna za Hrvate iz Posavine bila upravo ono suprotno, od onoga u što nas svakodnevno pokušavaju uvjeriti bošnjački unitaristi.

Sukobe između Hrvata u Hercegovini i posavskih Hrvata, potenciraju zlonamjerni unitaristi!

Koliko bošnjačke unitariste boli i zamara činjenica, da Hrvati u BiH ponovno propagiraju zajedništvo, jasno se može uvidjeti na potenciranju sukoba, sa strane bošnjačkih unitarista, između Hrvata, posebice onih koji žive u Hercegovini i posavskih Hrvata. Bošnjački unitaristi vode kao i cijelo vrijeme perfidnu igru, znajući da su posavski Hrvati u jako teškom položaju, zato što je njihov broj u BiH sveden de facto na minimum. Odjednom se bošnjački unitaristi prezentiraju kao veliki prijatelji posavskih Hrvata, koji će im eto odmah sutra omogućiti uvjete, da se vrate na svoja ognjišta, pitanje je samo zašto to do sada nisu učinili, kada su toliko pametni. Svaki čovjek s malo razuma, koji u obzir uzme sve činjenice, bez prevelikoga napora može konstatirati, kako su izranjavani posavski Hrvati isključivo sredstvo bošnjačkim unitaristima, kako bi isprovocirali sukobe između svih Hrvata u BiH, te im na koncu onemogućili, da se izbore za sva svoja prava koja im kao državotvornom narodu u potpunosti pripadaju, što uključuje i mogućnost samoorganizacije, koja bi de facto značila ponovno utemeljenje Hrvatske Republike Herceg-Bosne, koja nikada nije ni prestala živjeti kao ideja među hrvatskim narodom.

Prije svega, želim naglasiti, da mi nikako nije u interesu kritizirati i optuživati cijeli bošnjački narod, što ni ne činim, za sukobe koje se pokušavaju potencirati između posavskih Hrvata i ostalih Hrvata u BiH. Sada želim napraviti malu digresiju te se kratko vratiti u vrijeme Domovinskog rata i velikosrpske agresije, na RH i BiH. Svakako treba pohvaliti činjenicu, da su za vrijeme velikosrpske agresije, Hrvati i Muslimani zajedno branili područja Posavine. Međutim, Aliji Izetbegoviću nikako nije bila u cilju zajednička obrana Hrvata i Muslimana od velikosrpskoga agresora, pa tako naravno i obrana cijele BiH, radi čega je krenuo u stvaranje Muslimanske države, koju bi potpunim čišćenjem Hrvata u Središnjoj Bosni i Hercegovini i ostvario.

Sada ću povući jednu paralelu, ono što je Izetbegović želio ostvariti 90-ih, danas žele ostvariti bošnjački unitaristi, a posavske Hrvate žele u potpunosti izmanipulirati, kako bi razbili hrvatsko zajedništvo, koje se kao i 90-ih među Hrvatima u BiH uporno gradi. Jer bošnjački unitaristi ipak nisu glupi, itekako znaju, da koliko god veliki bili njihovi apetiti, nikada hrvatski narod koji se okuplja oko zajedništva, neće uspjeti istrijebiti iz svoje domovine. Upravo iz tog razloga idu u razbijanje tog hrvatskog zajedništva, u cilju da stvore svoju unitarističku državu, koju unatoč velikim naporima nikada dobiti neće, a jamac zato su Hrvati diljem svijeta. Kako drugačije objasniti činjenicu, da se bošnjački unitaristi pokušavaju prezentirati kao veliki borci za prava posavskih Hrvata, dok u Federaciji svakodnevno provode maltretiranje odnosno majorizaciju nad braći i sestrama posavskih Hrvata.

Herceg-Bosna bi rezultirala boljom budućnosti posavskih Hrvata!

Za razliku od bošnjačkih unitarista i svih mrzitelja Hrvatske republike Herceg-Bosne, idemo se pozabaviti činjenicama i argumentima, koji jasno pokazuju kako bi ponovno utemeljenje Hrvatske republike Herceg-Bosne, imalo sasvim pozitivne konotacije za sve Hrvate u BiH, pa tako naravno i posavske Hrvate, a ne samo za Hrvate iz Hercegovine, u što nas zadojeni punom mržnjom neuspješno pokušavaju uvjeriti bošnjački unitaristi. Kao prvo postoje razni načini kako bi se mogla uspostaviti ponovno Herceg-Bosna, kolike bi ovlasti imala itd. Međutim, činjenica je da bi uspostavom Hrvatske republike Herceg-Bosne, Hrvati konačno dobili instituciju koja bi branila njihovu konstitutivnost u punom smislu riječi. Naravno, da Herceg-Bosna teritorijalno ne bi uključivala sve Hrvate u BiH, u čemu u potpunosti ne vidim problem, Hrvati se ne služe tezom Velikosrba, da svi Srbi moraju biti u istoj državi, isto tako svi Hrvati ne moraju biti integralno uključeni u entitet Herceg-Bosne.

Zanimljivo je, kako bošnjački unitaristi Hrvate optužuju za stvaranje paradržave, dok Hrvati ni ne žele u svoj entitet, naglasak je na entitetu, uključiti sve Hrvate u BiH, što de facto nije ni moguće. Isto tako Hrvati ni 90-ih godina nisu imali takve ciljeve, niti su imali cilj očistiti područja Herceg-Bosne, od Bošnjaka i Srba. Nažalost, druga dva naroda su tada imali, a nažalost i danas upravo te ciljeve uključivanja svih Srba i velikog dijela Bošnjaka u jednu državu, te čišćenja prostora Posavine, Središnje Bosne i Hercegovine od svih Hrvata. Tako je i danas jasno, da u slučaju ponovnog utemeljenja Herceg-Bosne, svi Hrvati, primjerice onaj mali broj u RS-u, Sarajevu, Zenici, Tuzli itd. ne bi teritorijalno bio uključen u “treći” entitet, odnosno Hrvatsku republiku Herceg-Bosnu. Danas su svi Hrvati u BiH, bili oni u RS-u, Središnjoj Bosni ili Hercegovini, ponovno ugroženi, pa bi im prije svega institucija Herceg-Bosne, osigurala ravnopravnost na svim područjima, pa i onima, gdje su Bošnjaci i Srbi većina. Konstatiram, kako bi Herceg-Bosna osigurala ponovno legitimno odnosno ustavno predstavljanje Hrvate, na razini predsjedništva BiH.

Herceg-Bosnom, nestali bi politički hvala Bogu problemi, koje se pojavljuju s nelegitimnim izborom Sejde, pardon Željka Komšića. Kada bi Hrvati imali instituciju, kao što je Herceg-Bosna, ujedno bi dobili i zaštitu onih Hrvata, koji žive u područjima, gdje Bošnjaci i Srbi imaju većinu. Ona bi ujedno rezultirala sa zaštitom maloga broja Hrvata u RS-u, ali i svih onih Hrvata, koji na tom području posjeduju imovinu, ali im povratak još nije omogućen. U potpunoj suprotnosti s tezama unitarista, jasno je da bi Hrvati s instrumentom Herceg-Bosne, mogli natjerati Srpske predstavnike u RS-u, da posavskim Hrvatima omoguće potpuni povratak na svoja ognjišta, te bi se onaj mali broj Hrvata, koji se trenutno nalazi u RS-u mogao puno kvalitetnije zaštititi, nego što je to sada slučaj kroz de facto Bošnjački entitet odnosno instrument, Federaciju. U suprotnom, da Srbi ne budu spremni, držati se dogovora, kako posavskim Hrvatima treba omogućiti povratak, Hrvati bi ih upravo kroz Hrvatsku republiku Herceg-Bosnu mogli natjerati na to, šaljući Srbima poruku, kako će se prema Srbima u Herceg-Bosni ponašati  onako, kako se Srbi ponašaju prema Hrvatima u RS-u.

Herceg-Bosna bi upravo bila sjajna mogućnost, za što boljom zaštitom maloga broja Hrvata koji tamo živi, ali velikoga broja Hrvata, koji posjeduje imovinu u RS-u. Nisam naivan, da vjerujem, da bismo samom uspostavom Herceg-Bosne, dobili zaštitu svih onih Hrvata, koji žive ili koji posjeduju imovinu u RS-u. No isto tako je jasno, da bi kao Hrvati za razliku od trenutne situacije imali moguće elemente, kojima bi mogli zaštiti sve posavske Hrvate. Koliko god bošnjački unitaristi, pokušavali uvjeriti sve nas, da bi uspostavom Herceg-Bosne posavski Hrvati ostali zakinuti, činjenica je potpuno drugačija. Činjenica je, da se za Hrvate iz Posavine ne bi promijenilo ništa na lošije, uspostava Herceg-Bosne, ne bi imala nikakve negativne konotacije za njih. Utemeljenjem Herceg-Bosne, situacija posavskih Hrvata može postati samo bolja, nikako gora. To dobro znaju i zagovaratelji unitarizma, tzv. “veliki” prijatelji posavskih Hrvata, koji upravo pretvaranjem Federacije u Bošnjački entitet čine zlo isto tako posavskim Hrvatima.

Jer kad se jednim Hrvatima na određenom području čini zlo, onda se i oni Hrvati koji nisu toliko uključeni, ovdje je primjer u Federaciju, isto tako osjećaju loše. Nikako ne želim sporiti činjenicu, da je RS nastala na genocidu. Međutim, sasvim bi bilo suludo sada ići u njeno rušenje, kada znamo da iza nje stoje velesile. Hrvati su upravo 90-ih rušili RS, koja je zahvaljujući većim interesima opstala, a ne zahvaljujući Hrvatima, kako se posebice sa strane bošnjačkih unitarista, u javnosti želi prezentirati. Hrvati su se upravo i branili od te RS, dok su neki drugi tvrdili, kako to nije njihov rat, pogodit će te na koga mislim. Umjesto da bez veze blebećemo o tome, kako ne podržavamo RS, te kako ju trebamo rušiti, znajući da je to radi većih interesa u potpunosti nerealno, trebali bismo se pozabaviti, kako zaštiti Hrvate u sadašnjoj Federaciji ali naravno i sve posavske Hrvate diljem svijeta. Ponavljanjem, kako ne priznajemo RS, sigurno nećemo zaštiti posavske Hrvate, uspostavom Hrvatske republike Herceg-Bosne, imali bismo snažan element kojim bi to mogli učiniti. Upravo iz svih tih razloga, molim političare, koji konstantno blebeću o tome, kako ne priznaju RS, da se pozabave konačno ponovnim utemeljenjem Herceg-Bosne, kako bismo svi zajedno zaštitili sve Hrvate u BiH. Referirajući se upravo na ono što je ministar Šušak promicao, da zaštitimo Hrvate u Banjoj luci, Sarajevu, Zenici itd. Koliko god nas unitaristi pokušavali uvjeravati, da je se Šušak brinuo samo za svoje Hercegovce, njihovu izmišljotinu opovrgavam riječima, da je se Šušak brinuo za sve svoje Hrvate diljem svijeta, pa tako i one u Herceg Bosni i bosanskoj Posavini, a ne bosanske katolike, kako zlonamjernici nazivaju Hrvate.

Hrvatsko zajedništvo u BiH, budi u svima nama novu nadu!

Nekako stječem dojam, koliko god bošnjački unitaristi vršili napore da potenciraju sukobe između Hrvata u BiH, toliko se sve više jača zajedništvo u hrvatskom narodu. Posavski Hrvati nisu naivni, i znaju, da bošnjačkim unitaristi služe samo kao sredstvo, za svoje ostvarivanje tzv. građanske, a uistinu unitarističke države. Pokazatelj toga su, i nedavno postavljene zastave 25.kolovoza Hrvatske republike Herceg-Bosne u Orašju, odnosno tamo gdje su Hrvati u bosanskoj Posavini većina. Prljava i perfidna igra bošnjačkih unitarista, uskoro će im se obiti o glavu. To će najkasnije realizirati ponovnim utemeljenjem ponosne Hrvatske republike . Vjerujem, kako će uskoro doći dan, kada će svi Hrvati u mjestima s većinskim hrvatskim stanovništvom moći obilježavati ponovnu uspostavu, Hrvatske republike Herceg-Bosne, ali nadam se i u onim mjestima, gdje su Hrvati u BiH manjina. U Banjoj luci, Sarajevu itd. Iako je to drugo vrlo nerealno za očekivati. Međutim, ako Bog da, ponovnu uspostavu Herceg-Bosne, trebali bi uz Hrvate u budućnosti obilježavati i Bošnjaci i Srbi, jer bi to značilo ponovnu uspostavu Bosne i Hercegovine, u punom smislu kakva mora i biti, država tri konstitutivna naroda, Bošnjaka, Srba i Hrvata. Herceg-Bosnom bi uvjeren sam, svjetliju budućnost imali svi Hrvati u BiH, pa naravno tako i oni iz Posavine, od kojih mnogi trenutno ne žive na svojim ognjištima. Ako se nikako ne žele vratiti u svoja ognjišta, radi svih zločina koji su velikosrbi tada vršili nad njima, onda bi im se barem kroz instituciju Herceg-Bosne, mogla omogućiti zaštita imovine.

 

Davor Čelan/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)