PETIR: U BiH postoje 245 zaklada koje financira Saudijska Arabija radi širenje konzervativnog islama

Vrijeme:4 min, 45 sec

 

 

-Sve što sam govorila u Europskom parlamentu na sastanku na kojem se je raspravljalo o sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini temeljeno je na Izvješćima Europske komisije i Europskog parlamenta, izjavila je zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

 

Podsjetimo Petir je prije tjedan dana na zajedničkom sastanku Pododbora za Sigurnost i obranu te Odbora za vanjske poslove tijekom rasprave o sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini u Europskom parlamentu izrazila zabrinutost trenutnom situacijom u BiH, kazavši kako uz granicu s Hrvatskom niču vehabijska naselja u koja se vraćaju strani borci koji radikaliziraju muslimansko stanovništvo u BiH”, što je izazvalo negativne reakcije u bošnjačkoj javnosti

-Ne mogu se oteti dojmu da su neki „pretplaćeni“ napadati sve što je izrečeno ili dolazi kao inicijativa s hrvatske strane. No, problem je dubok i ozbiljan jer se zbog dobrobiti građana BiH vlasti ali i mediji koji imaju zadaću informirati javnost moraju suočiti s problemima i na temelju argumenata doprinijeti njihovom rješavanju a ne ih gurati pod tepih, kazala je Petir u intervju za Dnevnik.ba.

Ona je podsjetila kako su predstavnici Europske Komisije naglasili, na temelju službenih dokumenta EU, da je proces širenja vehabijskih naselja u procesu i ta činjenica zabrinjava EU već posljednje desetljeće, a o širenju popularnosti tih naselja svjedoči i veliki broj boraca koji odlazi iz BiH u Siriju i Irak. Prema posljednjem Izvješću Europske komisije, koji je javno dostupan, na čitavom području BiH su identificirani džepovi radikalizacije, posebice u Vehabijskoj zajednici.

EUROPSKI PARLAMENT: Izvješće o radikalizaciji, stranim borcima i terorizmu u BiH

Pomoćnik savezničkih snaga NATO-a za Europu istaknuo je da postoji veliki interes stranih investitora iz Zaljevskih zemalja za infrastrukturom i nekretninama u BiH, međutim ta se naselja identificiraju kao turistička premda se sumnja da je posrijedi nešto drugo i zato EU provodi istragu i pokušava pratiti dotok novca. Međutim, pod klimom organiziranog kriminala, korupcije i neadekvatne suradnje i tromosti institucija u BiH ne dobivaju se uvijek provjerene informacije te zbog toga EUROFOR prati financijske mreže, kazala je Petir.

Izvješće Europskog parlamenta sadrži informaciju da je Saudijska Arabija od 1992. godine započela sa osiguravanje sredstva BiH kroz nekoliko islamskih dobrotvornih društava a prema Bugarskoj Analytici ima čak 245 dobrotvornih zaklada u BiH koje Saudijska Arabija financira za širenje konzervativnog islama u regiji. Smatra se da je širenje konzervativnijeg oblika islama jedan od razloga velikog broja stranih boraca iz regije koji su se priključili ISIL / Da’eshu. To su službeni podaci institucija EU.

Petir smatra da se njezino fotografiranje s Darijem Kordićem koje bošnjački mediji skandaliziraju ne može smatrati relevantnim jer je Dario Kordić čovjek koji je odslužio kaznu od 17,5 godina zbog zločina s kojim možda i nije imao veze jer dokazi o tom zločinu ne postoje…

-Prošle godine sudjelovala sam na Hodu za život zajedno s još 25 000 građana RH i tijekom samog događaja fotografirala sam se s različitim sudionicima Hoda za život. Mnogima od njih ne znam imena jer sam ih tada srela po prvi put. Na Hodu za život bio je i Dario Kordić koji je bio osuđen u Haagu na 25 godina zatvora i svoju je kaznu odslužio sa 17,5 godina robije. Dakle, on je sada slobodan čovjek, koji se treba socijalizirati i to mu društvo treba omogućiti. Međutim, on je osuđen kao vrhovni civilni zapovjednik (ne vojni!) za slučaj Ahmića, a jedini je “dokaz” bio iskaz jednog svjedoka da je čuo da je netko rekao da je i on bio nazočan na sastanku u Vitezu na kojem se navodno pripremao napad na Ahmiće. To nije dokazano jer u knjizi gostiju toga hotela u Vitezu nema njegova imena, a nemoguće je tih dana bilo bilo kome izići iz Bugojna gdje je on bio i otići u Vitez. Iz svega toga proizlazi da Dario Kordić nije počinio nikakav zločin već mu je u Haagu suđeno zbog zapovjedne odgovornosti i to zato što nije želio pristati na ucjenu Haaškog tužiteljstva koji su tražili od njega da tereti hrvatski državni vrh na čelu s predsjednikom Tuđmanom, kazala je zastupnica Petir.

Upitana zašto je javnost u Republici Hrvatskoj slabo upućena u status svojih sunarodnjaka u BiH, posebno kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona, Petir je kazala kako je ponekad i građanima u BiH teško razumjeti što se događa pa onda nije čudno da uz svakodnevne probleme koje građani Hrvatske imaju, možda jednostavno ne stignu popratiti zbivanja u BiH na adekvatan način.

-No, Europski parlament je upravo na prijedlog hrvatskih eurozastupnika u svakom izvješću o napretku BiH tražio izmjenu izbornog zakonodavstva s ciljem osiguranja jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda što je u skladu i s presudom Ustavnoga suda BiH kojom se stavljaju izvan snage određeni dijelovi izbornog zakona. Također, u svojoj posljednjoj izjavi Vijeće je kazalo kako „očekuje od BiH da unutar potrebnih rokova reagira na presudu Ustavnog suda BiH koja se odnosi na konkretne izborne odredbe federalnog Doma naroda“. Stoga mogu reći kako je stav EU institucija da BiH mora uskoro, a svakako prije izbora 2018. godine, izmijeniti izborni zakon jer je postojeći proglašen dijelom neustavnim. Zakon se mora promijeniti na način da jamči Hrvatima u BiH jednaka prava kakva imaju druga dva konstitutivna naroda – samostalno birati svoje predstavnike, što danas nije slučaj, kaže Petir.

U komentarima u bošnjačkim medijima pojavljuju se izljevi mržnje prema Petir. Na upit je li je strah za vlastitu sigurnost, Petir kaže kako je sve prijetnje koje su joj upućene prijavila nadležnim institucijama i istraga je u tijeku. Izljevi mržnje samo su potvrda da se u BiH hitno treba stati na kraj radikalizaciji koja je i kroz ovaj primjer dokazano prisutna koliko god se neki trudili negirati je, zaključila je Petir u razgovoru za Dnevnik.ba.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)