UMJESTO TITE, PRIGRLIO ALIJU Komšić u patetičnom “obraćanju građanima” tvrdi da je SDA izdala Aliju i državu i da ju on sada mora braniti

Vrijeme:2 min, 2 sec

 

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić u pisanom “obraćanju građanima” optužio je HDZ BiH da nastavlja Tuđmanovu, a SDA da je izdao Alijinu politiku, te da radi na podjeli BiH i “pljački građana” FBiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

 

-Građani, Vama je kao i meni sasvim jasno da HDZ nastavlja politiku Franje Tuđmama. Ta politika ima svoje kratkoročne i dugoročne ciljeve. Kratkoročni cilj je etnoteritorijalizacija Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno formiranje etničkih izbornih jedinica, ali tek kao pretpostavka za dugoročni cilj, disoluciju Bosne i Hercegovine. 1994. godine, tadašnji predsjednik SDA Alija Izetbegović, cijeneći žrtvu koju su građani Bosne i Hercegovine podnijeli u borbi protiv podjele Bosne i Hercegovine, sebi nije smio potpisivanjem Washingtonskog sporazuma dopustiti ovoliku količinu kompromiserstva sa interesima države Bosne i Hercegovine. Danas njegova SDA ne samo da sebi to dopušta nego optužuje sve one građane koji na tu politku trulih kompromisa i izdaje interesa države Bosne i Hercegovine gledaju sa gađenjem, napisao je Komšić, “građanima BiH”.

Povod za najnoviji Komšićev politički pamflet je odbijanje HDZ i SDA da dođu na današnju sjednicu Zastupničkog doma, Federalnog parlamenta kojeg je sazvala njegova stranka i SDP kako bi se raspravljalo o njihovom neustavnom prijedlogu Zakona o Izbornim jedinicama i rasporedu mandata u Parlamentu FBiH.

SDP-ovim i DF-ovim prijelogom, za kojeg Komšić tvrdi da provodi odluku Ustavnog suda BiH predviđa se, međuostalim  da se iz svake županije bira najmanje jedan izaslanik iz svakog konstitutivnog naroda i ostalih u Federalni Dom naroda, ukoliko takav postoji u županijskoj skupštini, što je odredba iz Izbornog zakona koju je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim i stavio izvan snage. Što više SDP i DF predlažu da, u slučaju ako nema dovoljno pripadnika određenog konstitutivnog naroda u županijskim skupštinama da se onda izaslanici u Federalni dom naroda biraju sa stranačkih lista, i to, oni neizabrani, prema broju osvojenih glasova.

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda parlamenta F BiH Jasenko Tufekčić izjavio je kako je prijedlog kojeg su u parlamentarnu proceduru uputili SDP i DF neustavan, jer je izborno zakonodavstvo u nadležnosti državnog, a ne entitetskih parlamenata, dok je predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić izjavio kako je cilj SDP-a i DF “destabilizacija Federacije BiH”.

Komšić je u dva navrata biran glasovima Bošnjaka za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a najavio je kako će se ponovo kandidirati. Komšićeve planove remeti HNS-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona, koji jamči da jedan narod drugome neće moći birati članove Predsjedništva BiH.

 

HMS/http://hms.ba/ Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)