Matoševa rodna kuća u Tovarniku

Vrijeme:1 min, 27 sec

 

Kuća A. G. Matoša – kulturni centar u Tovarniku na jedinstven će, zanimljiv i sveobuhvatan način prikazivati i promicati Antuna Gustava Matoša kao nacionalnu književnu figuru, te ilustrirati raspon njegova djela i njegova genija u kontekstu Srijema, Hrvatske i Europe u idejnom postavu suvremenog muzeja.

Idejno rješenje izložbe stalnog spomen-postava i njegov temeljni koncept proizlaze iz potrebe da se na najbolji način prikaže veliko bogatstvo hrvatske književnosti i kulture kroz ostavštinu jednog od najvećih hrvatskih književnika – Antuna Gustava Matoša. U postizanju ovoga cilja Kuća A. G. Matoša postavljena je kao kompleksna kulturno-turistička atrakcija koja predstavlja točku oživljavanja Matoševe ostavštine, ali i kulturno središte koje inicira razvoj Tovarnika kao kulturno-turističkog odredišta s jakim književnim identitetom. Izložba Kuće Antuna Gustava Matoša vodi posjetitelja na putovanje kroz Matošev život i rad smješten u umjetnički i društveni kontekst kraja 19. i početka 20. stoljeća u Hrvatskoj i Europi, prikazujući njegov utjecaj na oblikovanje hrvatskoga kulturnog i nacionalnog identiteta te književnost i umjetnost u Hrvatskoj uopće.
Svrha obnove i izgradnje Matoševe rodne kuće jest promicanje, zaštita i valorizacija književnog djela Antuna Gustava Matoša na razini hrvatske nacionalne i europske književnosti i kulture, kao samosvojne estetske vrijednosti i izvorište hrvatske nacionalne misli. S tim u svezi Kuća A. G. Matoša – kulturni centar u Tovarniku treba postati središnja ustanova koja će pohranjivati svu raspoloživu građu o životu i radu Antuna Gustava Matoša i biti dostupna svima u Hrvatskoj i svijetu koji to žele.
Rješenjem Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Klasa: UP/I-612-08/16-06/0064, Urbroj: 532-04-01-03-02/2-16-1, od 3. svibnja 2016., Kuća A. G. Matoša – kulturni centar u Tovarniku ima svojstvo kulturnog dobra.

 

Zorica Rukavina/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)