Reakcije na izraelski napad koji je ubio humanitarce: SAD izrazio “bijes”

Vrijeme:2 min, 28 sec

 

Škotski čelnik Humza Yousaf je ponovio svoj poziv britanskoj vladi da obustavi prodaju oružja Izraelu nakon što je izraelska vojska ubila humanitarne radnike u Pojasu Gaze.

“Ne zaustavljajući prodaju oružja Izraelu, UK je u opasnosti da bude suučesnik u ubijanju nevinih civila”, upozorio je Yousaf u svom pismu britanskom premijeru Rishiju Sunaku. Podsjetivši da je u siječnju pozvao vladu da zabrani dozvolu za izvoz oružja iz Ujedinjenog Kraljevstva u Izrael, premijer Škotske je rekao da još nije dobio odgovor, dodajući: “Niste poduzeli takve korake, unatoč tome što se broj mrtvih nastavlja povećati.”

Njegove su primjedbe uslijedile nakon što je sedam humanitarnih radnika iz humanitarne organizacije World Central Kitchen (WCK) ubijeno u izraelskom napadu u ponedjeljak u Pojasu Gaze. Bili su državljani Australije, Poljske, Ujedinjenog Kraljevstva i Palestine, kao i dvojni državljani SAD-a i Kanade.

Nakon napada, WCK je rekao da pauzira svoje operacije u regiji. Izrael je priznao ubojstva, ali ih je nazvao ‘tragičnim događajem u kojem naše snage nisu namjerno ozlijedile civile’ i nečim što se ‘događa u ratu’.

Čelnici WCK-a naglašavaju: “Ovo je bio vojni napad koji je uključivao više udara i ciljao tri vozila WCK-a. Sva tri vozila su prevozila civile; bili su označeni kao vozila WCK; njihovo kretanje bilo je u potpunosti usklađeno s izraelskim vlastima, koje su bile svjesne njihova plana puta, rute i humanitarne misije”. Dobrotvorna organizacija je rekla da je zatražila od izraelske vlade da odmah zadrži sve dokumente, komunikacije, video i audio snimke relevantne za napade. Traže neovisnu istragu.

Retorika Washingtona prema Izraelu progresivno oštrija

Američki ministar obrane Lloyd Austin razgovarao je sa svojim izraelskim kolegom Yoavom Gallantom kasno u srijedu i izrazio “bijes” zbog ovotjednog napada na konvoj humanitarne pomoći iz World Central Kitchena (WCK) u kojem je ubijeno sedam radnika. “Ministar Austin je izjavio da je ova tragedija pojačala izraženu zabrinutost zbog potencijalne izraelske vojne operacije u Rafahu, posebno se fokusirajući na potrebu da se osigura evakuacija palestinskih civila i protok humanitarne pomoći”, dodaje se u priopćenju.

Napad je uzbunio međunarodnu javnost, a mnogi su ga osudili i zahtijevali temeljitu istragu. Yousaf je primijetio da je više od 190 humanitarnih radnika umrlo u Gazi od početka sukoba, “bez kraja na vidiku, bez odgovornosti i s malo ili nimalo znakova Izraela unatoč presude Međunarodnog suda pravde ili nedavne rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda”.

Rekao je da britanska vlada također nastavlja dopuštati britanskim tvrtkama da naoružavaju Izrael unatoč činjenici da je izraelska vojska ubijala žene, djecu i humanitarne radnike te bombardirala bolnice, škole i izbjegličke kampove. “Rekao sam više puta da Izrael ima pravo braniti se i pozvao na oslobađanje talaca. Vjerujem, međutim, da su akcije Izraela odavno prekoračile okvire legitimnog odgovora”, rekao je Yousaf. “Dosta je. Izraelska vlada mora biti pozvana na odgovornost”, dodao je. Naglasio je da je broj civilnih žrtava “nepodnošljiv”, kao i ubojstvo humanitarnih radnika koji dostavljaju vitalnu pomoć Palestincima koji su suočeni s gladovanjem i nasiljem od strane ove izraelske vlade.

 

geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)