Helez izmislio dronove “made in BiH”, no nije prvi koji tako prijeti sukobima čak i susjedima

Vrijeme:3 min, 30 sec

 

MINISTARSTVO BIH I CRNA GORA OPOVRGNULI MINISTRA OBRANE BIH

Istekle su pompozne najave ministra obrane BiH Zukana Heleza kako će Bosna i Hercegovina u roku od dva tjedna proizvesti i početi izvoziti dronove samoubojice, piše Večernji list BiH. U međuvremenu ni jedna kompanija koja se bavi vojnom proizvodnjom nije potvrdila tu tezu, ali su se zato svi “prozvani” oglasili tvrdeći da su navodi ministra Heleza posve neutemeljeni. Dapače, izmišljeni.

Naime, u prijašnjoj Jugoslaviji namjenska, odnosno vojna industrija bila je pod SSNO-om, odnosno državnim Ministarstvom obrane na čijem su se čelu od kraja Drugog svjetskog rata pa sve do raspada ove državne zajednice nalazili najviši časnici koji su prije toga godinama obnašali najviše pozicije u tzv. JNA. I da je netko od njih ustvrdio kako je jugoslavenska vojna industrija uspjela proizvesti atomsku bombu, na čemu je čak radio tim stručnjaka na Institutu u Vinči kod Beograda, onda bi se posve pouzdano moglo govoriti o vjerodostojnoj informaciji jer je “državni sekretar” imao pod nadzorom sve segmente u vojnoj proizvodnji. Helez, međutim, nema ništa od toga. Dapače, on s vojnom industrijom nema ništa, nema nikakva utjecaja i njegove riječi mogu se jedino razumjeti kao govor obogaćen maštom ili pak nacionalno motiviranim prijetnjama. S obzirom na kontekst izjava koje je iznio s tim tvrdnjama, u pitanju je ovo drugo.

Nitko ne proizvodi

– Preko nekih naših susjednih država vrši se blokada naoružavanja Oružanih snaga BiH, a preko Vijeća ministara. Međutim, mi imamo namjensku industriju koja je najbolja od svih u okruženju. Ovo što je Aleksandar Vučić izjavio da ima dronove koje će oni proizvoditi, 5000 dronova samoubojica, to ćemo mi za 15 dana početi proizvoditi. Naša namjenska industrija je osposobljena do te mjere da može konkurirati svakoj namjenskoj industriji i to je ono što je dobro za BiH. Mi ćemo te dronove izvoziti, to je skupo na tržištu. To je ponos naše namjenske industrije – rekao je Helez. Od tih izjava do danas samo su se nizala “objašnjenja” kojima se Helez još više zapetljavao u svoje izmišljene priče. – Imamo dva ugovora, predugovora, potpisana da izvozimo… Mi smo zatvorili tehnološki proces. Mi to pravimo, to je gotovo. Mi imamo predugovora s dvije države, to je ozbiljna priča. To su neke stvari o kojima se ne govori javno i u detalje… Sad inženjera platite, dođe iz Amerike, dođe odavde-odande, to se napravi… Mi od toga pravimo dramu. Zaboga, kao da sam rekao da smo napravili atomsku bombu – odgovorio je jako nepovezano Helez. Prvi demanti stigao je iz državnog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, koje je ključno u proizvodnji, a napose lancu trgovine i eventualnom izvozu i proizvoda vojne namjene. – Uvidom u bazu podataka koja se vodi u ovom ministarstvu, nije bilo zaprimljenih zahtjeva kao ni izdanih dozvola za izvoz ove vrste robe. Dakle, Ministarstvo nema službene podatke da su pravne osobe koje su registrirane za proizvodnju naoružanja i vojne opreme počela proizvoditi ova sredstva – naveli su u odgovoru iz Ministarstva. Kako bi ponovno pokušao zataškati misterioznu informaciju o proizvodnji dronova samoubojica, Helez je nastavio s fantazijama tvrdeći da će ih testirati u dogovoru s vojnim vlastima Crne Gore.

Ni govora

– Planom bilateralne suradnje u oblasti obrane između Crne Gore i Bosne i Hercegovine za 2024. godinu, koji je u fazi finalnog usuglašavanja, nije predviđena ni jedna vrsta zajedničke obuke upravljanja bespilotnim letjelicama na teritoriju Crne Gore – naveli su iz Ministarstva obrane Crne Gore. Oni dodaju kako se svi oblici suradnje ministarstava obrane dviju zemalja, kao što su opremanje, pripreme i realizacije bilateralnih sastanaka i drugih aktivnosti iz područja obrane i upotrebe oružanih snaga između država dogovaraju i usklađuju kroz planove bilateralne suradnje. Ministra obrane BiH Zukana Heleza se otkako je imenovan na tu dužnost moglo tek vidjeti u obilasku nekoliko tvornica namjenske industrije u Federaciji BiH. Ali, istodobno ni jedne u Republici Srpskoj. Prigodom tih posjeta svejedno je Helez bio gost u objektima namjenske odnosno vojne industrije. Nije, doduše, jedini koji je prijetio oružjem. Bila je značajna plejada političara, ali i vjerskih vođa koji su spominjali strojnice, naoružavanje, pripremu za obranu Bosne. Tako da se i njegove dronove samoubojice jedino može smjestiti u kontekst zapaljivih prepucavanja koja su istodobno neodgovorna, a često i opasna u BiH.
Autor:Zoran Krešić
večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)