Islamska država, s podružnicom u Inguškoj, preuzela odgovornost za brutalni napad u Moskvi

Vrijeme:2 min, 9 sec

 

Telegram kanal Vchk-Ogpu javio je večeras da su za pokolj u kojem je poginulo više desetaka ljudi u koncertnoj dvorani u Moskvi krivi islamski teroristi iz ruske autonomne republike Inguške (Ingušetije). Prethodno su odgovornost za današnji brutalni teroristički napad otklonili ruski pobunjenici koji se bore protiv Putinova režima, od kojih neke potpomaže Ukrajina ili ih zbrinjava na svom teritoriju. Kremlj je počeo sumnjičiti Ukrajinu da stoji iza terorističkog napada, no u međuvremenu je odgovornost preuzela „Islamska država“ (ISIS), koja ima uporište i u Inguškoj.

MOSKVA: Najmanje 14 mrtvih u pucnjavi i eksplozijama u dvorani, stižu jezive snimke

U međuvremenu je brojka poginulih porasla na najmanje 40. Javljeno je i da je u koncertnoj dvorani došlo do snažne eksploicije, zbog koje se poslije urušio dio krova. Napadači su uspjeli pobjeći.

ISIS je teroristička organizacija nastala u Iraku i Siriji, koju je ruska intervencijska vojska pomogla prije nekoliko godina potisnuti i uvelike uništiti u korist Asadove vlasti u Damasku kada se činilo da će i Damask pasti u ruke islamista.

Ukrajinska vojna obavještajna služba reagirala je tako što je optužila Kremlj i njegove specijalne službe da su orkestrirali smrtonosni napad u petak navečer blizu Moskve kako bi okrivili Ukrajinu, poduzeli odmazdu i opravdali “eskalaciju” rata.

Još 2. ožujka ruske državne novinske agencije izvijestile su o pokretanju protuterorističke operacije u gradu Karabulaku u Inguškoj, maloj republici na sjevernom Kavkazu. Tada se tvrdilo da su islamistički militanti u gradu Karabulaku, kada ih je policija pokušala uhititi, otvorili paljbu, pa su policijske snage krenule u oružani obračun. Pojavile su se odmah i snimke pucnjave i eksplozija u tom gradu.

Na društvenim mrežama neki javljaju da su ruske posebne snage danas već krenule u borbenu operaciju uništavanja ISIS-a u Inguškoj te da se čuje pucnjava po ulicama.

Inguška je nestabilna autonomna republika u sastavu Ruske Federacije u kojoj na razmjerno maloj površini od 3.685 četvornih kilometara živi 509.000 stanovnika, u kojoj je od ukupnog stanovništva 96 posto muslimana. Na zapadu graniči s ruskom republikom Sjevernom Osetijom, na istoku sa Čečenijom, a na jugu sa samostalnom državom Gruzijom, bivšom republikom SSSR-a.

Procurile su i informacije da je američka diplomacija obavijestila u utorak rusku stranu da se u Moskvi planira teroristički napad na objekt u kojem se okuplja mnogo ljudi, no da je predsjednik Putin to upozorenje odbacio, vidjevši u njemu samo novu spletku zapadnih sila, u svjetlu rata u Ukrajini i suprotstavljanja zapadnih država Rusiji. Ruski veleposlanik pri UN-u izjavio je večeras da SAD duguje „mnoge odgovore“ na pitanja o svojim upozorenjima.

 

agencije/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)