Njemački Bild objavio navodni tajni plan NATO-a za sukob s Rusijom, stigla reakcija Moskve

Vrijeme:2 min, 46 sec

 

Njemački list Bild jučer su objavile projekciju NATO-a za eskalaciju sukoba u 2025. Navode da se njemačka vojska, Bundeswehr, priprema za sukob između Rusije i Sjevernoatlantskog saveza. Bild prenosi dijelove scenarija, izostavljajući neke informacije iz sigurnosnih i strateških razloga.

Prema njemačkom mediju, tajni scenarij Bundeswehra, “Alliance Defense 2025”, počinje u veljači 2024. Rusija započinje još jedan val mobilizacije i poziva dodatnih 200.000 ljudi u vojsku. Kremlj započinje ofenzivu u proljeće – ojačanu slabljenjem zapadne podrške Ukrajini, a ta bi ofenziva mogla postići veći uspjeh do lipnja 2024. Nakon toga scenarij predviđa isprva skrivene, a potom sve otvorenije ruske napade prema Zapadu, a ti napadi uključuju hakerske napade i korištenje drugih oblika hibridnog ratovanja. Potom će Rusija početi huškati protiv etničkih ruskih manjina u Estoniji, Latviji i Litvi.

Započet će sukobi koje će Rusija iskoristiti kao izgovor da od rujna u zapadnoj Rusiji i Bjelorusiji započne veliku vježbu “Zapad 2024” s 50.000 vojnika. No, još jednom će Rusija započeti s masovnim gomilanjem trupa na granici, a ovaj put će to biti na granici s Poljskom i Litvom. Prema tajnom dokumentu, tada bi moglo doći do eskalacije. U listopadu bi Rusija premjestila trupe i rakete srednjeg dometa u Kalinjingrad, rusku eksklavu smještenu između Poljske i Litve.

Eskalacija sljedeće godine?

Od prosinca 2024. krenut će umjetno izazvan granični sukob i nemiri s brojnim smrtnim slučajevima u području Suwalki Gapa, navodi Bild. U trenutku izbora u SAD-u, Rusija bi mogla započeti s invazijom na Poljsku.

Prema scenariju, u siječnju 2025. održat će se poseban sastanak Vijeća NATO-a na kojem će Poljska i baltičke države izvijestiti o sve većoj prijetnji od Rusije. U ožujku 2025. Rusija bi, prema scenariju, prebacila dodatne trupe na Baltik i u Bjelorusiju.

U svibnju 2025., prema scenariju Bundeswehra, NATO će odlučiti o “mjerama za vjerodostojno odvraćanje” kako bi se spriječio ruski napad na Suwalki Gap iz smjera Bjelorusije i Kalinjingrada.

Na dan X, prema tajnoj dokumentaciji, vrhovni zapovjednik NATO-a naređuje raspoređivanje 300.000 vojnika na istočnom krilu, uključujući 30.000 vojnika Bundeswehra. Scenarij završava 30 dana nakon dana X, kada je više od pola milijuna zapadnih i ruskih vojnika naoružano do zuba. Nije jasno kako bi se eskalacija dalje odvijala.

Zaharova: Prošlogodišnji horoskop za Ribe u Raku

Ovaj tajni scenarij komentirala je i glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, praktički ga ismijavši. Izjavila je da je ovaj plan “prošlogodišnji horoskop za Ribe u Raku”.

Prenoseći ovu vijest, RIA Novosti napominje da je Rusija “u više navrata isticala da ne predstavlja prijetnju nijednoj od zemalja NATO-a, ali neće ignorirati akcije koje su potencijalno opasne po njezine interese”. Dodaju da je Rusija otvorena za dijalog, ali na ravnopravnoj osnovi te da Zapad mora odustati od militarizacije kontinenta.

“NATO je sve bliže ratu s Rusijom”

Fabian Hoffmann, znanstveni novak na Nuklearnom projektu na Sveučilištu u Oslu, komentirao je mogući sukob Rusije i NATO-a na Twitteru. Kaže da je NATO bliži ratu nego što se misli.

“Primarni cilj Rusije u ratu s NATO-om je učinkovito upravljati eskalacijom i što prije okončati rat pod uvjetima koji su povoljni za Rusiju”, dodao je.

Kaže da bi se Rusija u tom sukobu oslanjala na rakete dugog dometa. “Rusija bi proširila svoj nuklearni kišobran nad bilo kojim teritorijem NATO-a koji bi uspjela osvojiti”, kaže Hoffman.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)