Ministar Anušić otkazao po dolasku u Crnu Goru susret s crnogorskim kolegom Krapovićem

Vrijeme:2 min, 5 sec

 

Ministar obrane Republike Hrvatske Ivan Anušić otkazao je danas predviđeni sastanak s crnogorskim ministrom obrane Draganom Krapovićem. Anušić službeno boravi u Crnoj Gori. Večeras će nazočiti misi u katedrali sv. Tripuna, a poslije toga i proslavi Dana hrvatskog naroda, koja će biti održana u dvorani Auditorium u Domu vojske u Tivtu.

„Otkazao sam [sastanak] zbog njegovih izjava i o ploči u Morinju i o brodu Jadran. Stavovi ministra Krapovića, koje je proteklih dana iznio u medijima, ne ostavljaju prostor za razgovor i potpuno odudaraju od stavova Republike Hrvatske i povijesnih činjenica“, objasnio je u subotu uvečer svoj postupak ministar Anušić na Facebooku.

U Crnoj Gori boravi i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, koji se susreo s potpredsjednikom Općine Tivat Jovanom Brinićem i potpredsjednikom općine Kotor Nebojšom Ševaljevićem, a zatim s ministrom vanjskih poslova Crne Gore Filipom Ivanovićem.

Ministar je večeras nazočio „Karikama“, tradicionalnom misnom slavlju u katedrali svetog Tripuna u Kotoru, s početkom u 18 sati, a upravo sudjeluje na svečanom obilježavanju Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori u Auditoriumu Doma vojske u Tivtu.

U nedjelju, 14. siječnja ministar Grlić Radman nazočit će misnom slavlju u katedrali svetog Petra u Baru s početkom u 10 sati, nakon čega će se susreti s hrvatskom zajednicom u kripti katedrale u 11.30 sati.

Krapović je nedavno rekao kako je napravljena pogrješka kada je postavljena spomen-ploča u nekadašnjem logoru Morinj, u kojem su g. 1991. – 1992. bili zatočeni zarobljeni hrvatski branitelji i civili s dubrovačkom područja. Prosrpski orijentirani Krapović tvrdi da natpis na kojemu uz ostalo piše da su događanja u tom logoru “posljedice velikosrpske agresije” ne odgovara činjenicama. Po njegovu mišljenju, ono što se dogodilo u logoru Morinj nije posljedica velikosrpske agresije, nego (građanskog) rata u bivšoj Jugoslaviji, te da bi ploču trebalo zamijeniti.

Povodom te izjave reagirao je nedavno ministar Grlić Radman, rekavši da „bez suočavanja s nedavnom prošlošću Crna Gora ne može postati ravnopravna članica Europske unije, ni biti vjerodostojan NATO-saveznik’“. Upozorio je da će svaki budući pokušaj uklanjanja ploče u Morinju smatrati povrjedom sjećanja na žrtve hrvatskih građana i dostojanstvo Hrvatske.

Osim toga, Krapović je u intervjuu crnogorskoj televiziji Vijesti izjavio da crnogorska vlada nije spremna pregovarati o vlasništvu školskog broda Jadran te da ga Hrvatska nema pravo tražiti. Hrvatska vlada smatra brod hrvatskim vlasništvom, budući da je još prije rata bio upisan u registar brodova u Splitu.

Povezano:

Darko Daran Bašić: Milatović pobijedio Đukanovića – Crna Gora odlučila prihvatiti prevlast Srbije

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)